Έρευνα

Ομάδα φοιτητών του ΑΠΘ προωθεί για πρώτη φορά παγκοσμίως κατασκευή μοτοσικλέτας από βιοπλαστικά υλικά

3434

Μια καινοτόμα κατασκευή από βιοπλαστικά υλικά προωθεί για πρώτη φορά σε παγκόσμια κλίμακα η νεοσύστατη ομάδα Panther Racing AUTh που αποτελείται από φοιτητές του τμήματος μηχανολόγων μηχανικών του ΑΠΘ.

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην «Κ»: «Μέριμνα διά την δημιουργίαν του Θεού»

bartholomaios40-thumb-large-thumb-large Οικουμενικός Πατριάρχης ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ*

Συλλογική αφύπνιση, δηλαδή «μέριμνα διά την δημουργίαν του Θεού» είναι το μήνυμα που στέλνει, μέσω της «Κ», ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, αναφερόμενος στο προσεχές διεθνές οικολογικό συμπόσιο.

Επιστήμη 

Διεθνής έρευνα: Tο 1/3 των προστατευόμενων περιοχών έχει υποβαθμιστεί λόγω ανθρώπινων παρεμβάσεων

antarctic111

Tο ένα τρίτο των προστατευόμενων περιοχών του πλανήτη βρίσκονται πλέον υπό τη συνεχή και εντεινόμενη ανθρώπινη πίεση και παρέμβαση, λόγω της κατασκευής δρόμων, της αποψίλωσης των δασών, των γεωργικών καλλιεργειών, της αστικοποίησης, των εξορυκτικών και άλλων δραστηριοτήτων, με συνέπεια να έχουν καταντήσει μόνο κατ' όνομα προστατευόμενες.

Ιχνη... αρχαιοελληνικής ρύπανσης στα παγόβουνα της Γροιλανδίας

ap_0709150_29543499

Είναι δυνατό να «φωτίσει» κανείς την αρχαία ελληνο - ρωμαϊκή ιστορία μέσω...Γροιλανδίας; Και όμως, ακριβώς αυτό επιχειρεί να κάνει μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα, η οποία μελέτησε τα ίχνη ατμοσφαιρικής ρύπανσης που έχουν «κλειδωθεί» βαθιά μέσα στους αρκτικούς γροιλανδικούς πάγους, προκειμένου να βγάλει συμπεράσματα για τους πολέμους, τις επιδημίες, την άνοδο και την πτώση των πολιτισμών της Ελλάδας, της Ρώμης, της Φοινίκης κ.α.

Περισσότερα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

k2--2

Σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη στην Κύπρο (φωτογραφίες)

Τα κατάλοιπα νέας προϊστορικής θέσης στην περιοχή του Τροόδους εντόπισε η φετινή αρχαιολογική έρευνα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Η ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον καθηγητή Αρχαιολογίας Νίκο Ευστρατίου, συνεχίζοντας τις ανασκαφικές της δραστηριότητες στο άνω μέρος της κοιλάδας του Ξερού ποταμού στην ορεινή Κύπρο, στην περιοχή της Πάφου, αποκάλυψε σημαντικά αρχαιολογικά στοιχεία τα οποία σχετίζονται με μια άγνωστη μέχρι σήμερα Νεολιθική εγκατάσταση.