Περιβάλλον

Νέα μελέτη: Η τσίκνα επιβαρύνει το περιβάλλον όσο και τα καυσαέρια των αυτοκινήτων

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ

Το ψήσιμο κρέατος δημιουργεί στην Αθήνα σχεδόν τόσα οργανικά αερολύματα όσα και τα αυτοκίνητα, ενώ οι ρύποι τριπλασιάζονται τις Τσικνοπέμπτες, σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου και του Πανεπιστημίου Κρήτης. 

Δύτης βρήκε πλαστική σακούλα στο βαθύτερο γνωστό σημείο της γης

shutterstock_1194839827

Ένας Τεξανός επιχειρηματίας και εξερευνητής πέτυχε νέο ιστορικό ρεκόρ κατάδυσης με υποβρύχιο σκάφος, κατεβαίνοντας στον βυθό της Τάφρου των Μαριανών και ανακαλύπτοντας εκεί μια πλαστική σακούλα και περιτυλίγματα γλυκισμάτων.

Νέο ιστορικό ρεκόρ του διοξειδίου του άνθρακα - Εφθασε στην ατμόσφαιρα τα 415,26 μέρη ανά εκατομμύριο

shutterstock_772541140

Σε ιστορικά επίπεδα ρεκόρ έφτασε το διοξειδίο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, καθώς συνεχίζουν να συσσωρεύονται τα ανθρωπογενή «αέρια του θερμοκηπίου». Επιστήμονες στις ΗΠΑ κατέγραψαν το Σαββατοκύριακο στο σταθμό αναφοράς Μάουνα Λόα στη Χαβάη, ο οποίος καταγράφει το διοξείδιο από τη δεκαετία του 1950, επίπεδα 415,26 ppm.

Ο πλανήτης εκπέµπει SOS

gkka_20_1205_page_1_image_0001 THE NEW YORK TIMES, REUTERS

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται ο πλανήτης Γη εξαιτίας της κλιµατικής αλλαγής. Οι παγετώνες λιώνουν µε πρωτόγνωρη ταχύτητα και οι επιστήµονες πιθανολογούν ότι θα εξαφανιστούν ολοκληρωτικά µέχρι τα τέλη του αιώνα.

Η ανθρωπότητα πριονίζει το κλαδί στο οποίο κάθεται

ap_17142561705349 BRAD PLUMER/THE NEW YORK TIMES

Ο άνθρωπος αλλοιώνει τα φυσικά τοπία της Γης με τόσο δραματικό τρόπο, ώστε ένα εκατομμύριο είδη φυτών και ζώων κινδυνεύουν με αφανισμό και παράλληλα απειλείται το σύνολο των οικοσυστημάτων από τα οποία εξαρτάται η ανθρωπότητα για την επιβίωσή της. Αυτό ήταν το συμπέρασμα της έκθεσης αξιολόγησης του ΟΗΕ – ένα παγκόσμιο SOS.

Προστασία περιβάλλοντος

Kατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων στην Ελληνική Τάφρο τάσσονται 100 επιστήμονες και επιστημονικοί φορείς

dolphins-918752_960_720

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα απευθύνει έκκληση στον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να ακυρώσει το πρόγραμμα έρευνας και εξόρυξης στην Ελληνική Τάφρο. Κεντρικό επιχείρημά τους είναι οι ολέθριες επιπτώσεις που το εν λόγω πρόγραμμα θα έχει στο θαλάσσιο περιβάλλον και τη θαλάσσια ζωή  της χώρας. 

Περισσότερα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

shutterstock_514911553

Οι κοριοί υπάρχουν από την εποχή των δεινοσαύρων και αποδείχτηκαν πιο ανθεκτικοί στην επιβίωση τους

Οι δεινόσαυροι πήραν τη δόξα, αλλά τελικά οι κοριοί ήσαν αυτοί που αποδείχτηκαν πιο σκληροτράχηλοι και ζούνε μέχρι σήμερα. Μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα κατέληξε στο -μάλλον απρόσμενο- συμπέρασμα ότι οι παρασιτικοί και ενοχλητικοί αιμοβόροι κοριοί έχουν μια μακρά εξελικτική ιστορία που φθάνει σε βάθος τουλάχιστον 115 εκατομμυρίων ετών στο παρελθόν.