Η παράσταση «Traces» άνοιξε τη φετινή διοργάνωση. (Φωτ. Credits Albert Vidal/Vertex Comunicacio)
ΧΟΡΟΣ

Στην αρχή ήταν είδηση η πραγματοποίησή του, καθώς το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αναγκάστηκε να αναπροσαρμόσει τον προγραμματισμό του και να μεταθέσει την ημερομηνία διεξαγωγής του, πάντα με την προσοχή στραμμένη στα μέτρα υγειονομικής προστασίας. 


to-mpaleto-zestainetai0
ΧΟΡΟΣ

Το μπαλέτο «ζεσταίνεται» για τις παραστάσεις που θα γίνουν από την Εθνική Λυρική Σκηνή σε αρχαιολογικούς χώρους. Οι 9 συνολικά παραστάσεις υπογράφονται από 9  χορογράφους και θα παρουσιαστούν σε μουσεία σε όλη την Ελλάδα.


Ο περιορισμός της κίνησης και η παραμονή στο σπίτι δεν έχει σε όλους τις ίδιες επιπτώσεις. Μεγάλο πλήγμα βιώνουν οι επαγγελματίες χορευτές, που πρέπει να διατηρηθούν σε φόρμα μέσα σε τέσσερις τοίχους. Για τον λόγο αυτό η Εθνική Λυρική Σκηνή κάνει διαδικτυακά μαθήματα.
ΧΟΡΟΣ

Ο περιορισμός της κίνησης και η παραμονή στο σπίτι δεν έχει σε όλους τις ίδιες επιπτώσεις. Μεγάλο πλήγμα βιώνουν οι επαγγελματίες χορευτές, που πρέπει να διατηρηθούν σε φόρμα μέσα σε τέσσερις τοίχους. Για τον λόγο αυτό η Εθνική Λυρική Σκηνή κάνει διαδικτυακά μαθήματα.Στιγμιότυπο από το εκπαιδευτικό εργαστήριο «Μπαμπά χορεύουμε;» της ΕΛΣ.
ΧΟΡΟΣ

Ζέσταμα στην μπάρα, χαλαρά πορ ντε πρα, ένα μεγάλο πλιέ υπό τους ήχους του πιάνου. Και ύστερα ασκήσεις στο κέντρο με όλη την αμηχανία αλλά και την αφοπλιστική τρυφερότητα που έχουν δέκα-δεκαπέντε-είκοσι μπαμπάδες κάθε ηλικίας και σωματότυπου που τρέχουν στις μύτες των ποδιών τους και με τα χέρια ψηλά να συναντήσουν τις μικρούλες κόρες τους που έρχονται από την άλλη πλευρά της αίθουσας μπαλέτου.

«Οπως σίγουρα θα βεβαιώνουν άπαντες οι χορευτές αυτής της χώρας, η περίοδος των προβών είναι πολύ παρόμοια με τον μοναστικό βίο. Η αφιέρωση, χρονικά τουλάχιστον, είναι ολοκληρωτική», λέει η Χριστίνα Σουγιουλτζή.
ΧΟΡΟΣ

Ξύπνημα, με το ξυπνητήρι ρυθμισμένο για 7.30, και αίσθηση ότι έχω αργήσει. Δεν σηκώνομαι αμέσως, συνδέομαι λίγο με την πραγματικότητα και αρχίζει το μυαλό τους προγραμματισμούς. Ο πρωινός καφές είναι αφιερωμένος σε αυτό.


Ο «Μεγάλος δαμαστής», αφού ταξίδεψε στον κόσμο, γύρισε στην Ελλάδα.
ΧΟΡΟΣ

Το χειροκρότημα ήταν τόσο ηχηρό και συνεχές, που ακουγόταν σαν να χτυπούσε δυνατό χαλάζι στους τοίχους. Γεμάτη η αίθουσα Τριάντη που χωράει 1.700 θεατές, ενώ και οι δύο παραστάσεις του «Μεγάλου δαμαστή» (29 – 30/11) του Δημήτρη Παπαϊωάννου ήταν από μέρες sold out. 

Ο Κωνσταντίνος Ρήγος στη νέα του χορογραφία περιηγείται τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα του χατζιδακικού έργου, εντάσσοντας ισάριθμα εμβληματικά έργα σε μια σπονδυλωτή παράσταση.
ΧΟΡΟΣ

«Η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι είναι φως. Μαζί με τη λάμψη του εκπέμπει και ζεστασιά». Λίγο πριν από την τελική πρόβα μιλάμε με τον Λουκά Καρυτινό, τον αρχιμουσικό της Ελληνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), που στην παραγωγή «Χορός με τη σκιά μου» έχει τη μουσική διεύθυνση.


Ο Ραμπί Μρουέ, από τους σημαντικότερους δημιουργούς της διεθνούς σκηνής, χορογραφεί στην Αθήνα.
ΧΟΡΟΣ

Ενας Λιβανέζος που τα τελευταία έξι χρόνια ζει στο Βερολίνο. Ενας χορογράφος που ποτέ δεν σπούδασε χορό. Ενας συγγραφέας και εικαστικός που προέρχεται από το θέατρο και ζητεί από τους χορευτές του να «διαβάσουν» με το σώμα τους λέξεις και κείμενα. 

To «Sutra» παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία και χορογραφία Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι.
ΧΟΡΟΣ

Ο τίτλος που έχει η παράσταση, «Sutra», προέρχεται από τη λέξη «sutta» στα Πάλι, την ιερή γλώσσα των θρησκευτικών κειμένων του ινδουισμού. Κυριολεκτικά η λέξη σημαίνει κλωστή ή νήμα, αλλά συνήθως χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα είδος αρχαίων και μεσαιωνικών ινδικών κειμένων που απαντούν στον ινδουισμό, στον βουδισμό και στον ζαϊνισμό, και αποτελούν το σύνολο […]

Η χορευτική παράσταση «The Thread» του Ράσελ Μάλιφαντ έχει απόψε πανελλήνια πρώτη στην Επίδαυρο.
ΧΟΡΟΣ

Αφού έκανε την πρεμιέρα του τον χειμώνα στο Λονδίνο και ταξίδεψε σε άλλες σκηνές της Ευρώπης, το «The Thread», η χορευτική παράσταση που δημιούργησε ο σπουδαίος Ράσελ Μάλιφαντ πάνω σε μια ιδέα της Γεωργίας Ηλιοπούλου, έχει απόψε την πανελλήνια πρώτη του στην Επίδαυρο.