Μέσα από τις ετήσιες εκθέσεις για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, επιχειρούμε να καλύψουμε ένα μεγάλο κενό δημόσιας λογοδοσίας για την αποτελεσματικότητα και συνολικά την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου προστασίας του περιβάλλοντος στη χώρα μας.
Η Γροιλανδία χάνει πάγους με ρυθμό επτά φορές ταχύτερο από ό,τι στη δεκαετία του 1990, αποκαλύπτει μια νέα μεγάλη διεθνής επιστημονική έρευνα, η πιο ολοκληρωμένη του είδους της μέχρι σήμερα.
«Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο γιατί ο κόσμος υποφέρει και πεθαίνει λόγω της κατάστασης κλιματικής έκτακτης ανάγκης», δήλωσε η νεαρή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ στη Μαδρίτη ενόψει της πορείας για το κλίμα απόψε, στόχος της οποίας είναι η άσκηση πίεσης στις χώρες που συνεδριάζουν στην 25η Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή (COP25).
Από το 1990 μέχρι σήμερα στην Ευρώπη έχει χαθεί το 34% των πεταλούδων και το 31% των κοινών ειδών πουλιών. Η αποτελεσματική προστασία της βιοποικιλότητας προβάλλει ως ένα από τα πλέον κρίσιμα στοιχήματα της επόμενης δεκαετίας.
Ο αριθμός των ανθρώπων που κινδυνεύουν να εκτοπιστούν εξαιτίας των πλημμυρών από την υπερχείλιση ποταμών ενδέχεται να αυξηθεί στα 50 εκατομμύρια ετησίως ως το τέλος του αιώνα, αν οι κυβερνήσεις δεν εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, προειδοποίησαν σήμερα οι ερευνητές.
Μία σημαντική ανακοίνωση, στο πλαίσιο του προγράμματος “Project Silica”, (ερευνητική προσπάθεια της Microsoft που βασίζεται σε πρόσφατες ανακαλύψεις στο χώρο των οπτικών μέσων υπερταχέων λέιζερ σε συνδυασμό με τεχνητή νοημοσύνη), κατάφεραν να αποθηκεύσουν δεδομένα σε ένα κομμάτι κρυσταλλικού γυαλιού.