Η αγωνιώδης τέχνη για την κλιματική αλλαγή

gkat_08_2102_page_1_image_0003 ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί ομόφωνο συμπέρασμα της επιστημονικής κοινότητας εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τις στατιστικές, έχει καταφέρει να αναδειχθεί σε προτεραιότητα της παγκόσμιας κοινής γνώμης μονάχα δύο φορές. Ενα νέο εργαλείο αναδεικνύεται, ως απάντηση στις προκλήσεις της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Απαγόρευση ρυπογόνων πετρελαιοκίνητων οχημάτων σε Ρώμη και Παρίσι

19s9aytok

Η Ρώμη απαγόρευσε την κυκλοφορία πετρελαιοκίνητων οχημάτων, λόγω των αυξημένων ρύπων και των επιπτώσεων που έχουν στην ανθρώπινη υγεία, ενώ το Παρίσι έχει θεσπίσει την απαγόρευση κυκλοφορίας στις εργάσιμες μέρες των παλαιών οχημάτων

Η Βρετανία επενδύει 1,6 δισ. δολάρια σε υπερυπολογιστή που θα αναλύει δεδομένα για τον καιρό

kairosss

Η βρετανική κυβέρνηση θα επενδύσει κεφάλαια 1,2 δισεκατομμυρίου λιρών (1,6 δισεκατομμυρίου δολαρίων) σε αυτό που χαρακτηρίζει τον πιο δυνατό υπερυπολογιστή του κόσμου με λογισμικό που παρέχει πιο ακριβείς προβλέψεις για τον καιρό, αλλά και σχετικές με το κλίμα.

Μέτρηση ρύπων σε πραγματικό χρόνο στην παλάμη μας

doc20200214--5 ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ

Αμεση αποτύπωση των επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο κινητό τηλέφωνο του κάθε χρήστη (σαν ένα «112 νέφους»), πρόγνωση της ρύπανσης σε επίπεδο οικοδομικού τετράγωνου και  δυνατότητα επικοινωνίας του πολίτη με την υπηρεσία παρακολούθησης πλημμυρικών φαινομένων είναι ορισμένες από τις νέες εφαρμογές που προετοιμάζονται στο πλαίσιο του μεγάλου ευρωπαϊκού προγράμματος SMURBS (SMart URBan Solutions for air quality, disasters and city growth), που συντονίζει η Ομάδα Ατμοσφαιρικής Φυσικής και Χημείας του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. 

Sponsored by Nestlé

“Πράσινο” παράθυρο στο μέλλον

photo-nestle

Η μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων και ροφημάτων παγκοσμίως με παρουσία σε 189 χώρες, ανακοίνωσε την επένδυση 2 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων σε βιώσιμες λύσεις συσκευασίας.

Περισσότερα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

29s9rob

Οι νέες τάσεις και το μέλλον της ρομποτικής

ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

Κανένα από τα δημιουργήματα της ανθρωπότητας δεν εμπνέει ένα τόσο συγκεχυμένο μείγμα φόβου και θαυμασμού όσο τα ρομπότ. Τέσσερα παραδείγματα αιχμής που φανερώνουν ότι τα ρομπότ δεν «ζουν» πια στα εργαστήρια, αλλά δίπλα μας.