Αναμνηστική πλάκα για τον «χαμένο παγετώνα» στήνει η Ισλανδία

iceland-glacier-memorial-e1563815289987

Σε μια συμβολική κίνηση για να προσελκύσει την προσοχή στο πρόβλημα, η Ισλανδία θα προβεί σήμερα στα αποκαλυπτήρια μιας πλάκας στη μνήμη του Όκγιεκουλ, του πρώτου παγετώνα του νησιού που έπαψε να έχει το καθεστώς του παγετώνα, καθώς εξαφανίσθηκε εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασία -μια ευκαιρία για τους επιστήμονες να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες της απορρύθμισης του κλίματος.

Περιβάλλον

Τα αντηλιακά απελευθερώνουν μέταλλα στο θαλασσινό νερό

shutterstock_1036062358

Τα ίχνη των μετάλλων και των ανόργανων θρεπτικών ουσιών που τα αντηλιακά απελευθερώνουν μέσα στη θάλασσα, με άγνωστες προς το παρόν επιπτώσεις για τα θαλάσσια οικοσυστήματα, σύμφωνα με νέα ισπανική έρευνα που διεξήχθη στη Μεσόγειο.

Μικροπλαστικά για πρώτη φορά ακόμη και στα παρθένα χιόνια της Αρκτικής και των Αλπεων

alps

Σωματίδια πλαστικού (μικροπλαστικά) ανακαλύφθηκαν -και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες- στο αρκτικό χιόνι για πρώτη φορά, μια απόδειξη ότι ο άνεμος τα παρασέρνει ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα μέρη της Γης.

Σωματίδια από την Αίτνα στην Ελλάδα

shutterstock_486800974 ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ

Οι επιστημονικές κεραίες του πανίσχυρου παρατηρητηρίου ΠΑΓΓΑΙΑ στα Αντικύθηρα συλλαμβάνουν τα πάντα: Αιωρούμενα σωματίδια από τις εκρήξεις της Αίτνας που έφθασαν στα μέρη μας, σκόνη Σαχάρας, καπνό από δασικές πυρκαγιές στον Καναδά, που μεταφέρθηκε στον ελληνικό εναέριο χώρο, καθώς και άλλους διασυνοριακούς ρυπογόνους εισβολείς. Η καταγραφή δεδομένων για την πορεία της κλιματικής αλλαγής εντάσσεται στο έργο του ΠΑΓΓΑΙΑ.

Περιβάλλον

Δυο γιγάντιοι κορμοί απολιθωμένων δένδρων ανακαλύφθηκαν στο Σιγρί Λέσβου (φωτογραφίες)

λεσβος

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Μουσείου, τα ευρήματα είναι συγκλονιστικά καθώς αποκαλύπτουν τη βιαιότητα των ηφαιστειακών εκρήξεων που έγιναν πριν από 20 περίπου εκατομμύρια χρόνια στο χώρο όπου σήμερα βρίσκεται η Λέσβος

Ο πολιτικός γρίφος της κλιματικής αλλαγής

shutterstock_1301314369 ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Η εβδομάδα που πέρασε ήταν καταιγιστική σε δυσοίωνες ειδήσεις από το μέτωπο της κλιματικής αλλαγής. Ο Ιούλιος ήταν ο πιο θερμός μήνας στα μετεωρολογικά χρονικά της Ευρώπης, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 45,9 βαθμούς Κελσίου στη Γαλλία και τον καύσωνα να προκαλεί 400 περισσότερους θανάτους από ό,τι συνέβαινε συνήθως μέσα μία εβδομάδα στην Ολλανδία.

Περισσότερα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

capture444--2

Πέντε κοινοί μύθοι για την ανθρώπινη συνείδηση

H έννοια της συνείδησης (consciousness) αναφέρεται σε κάποια υποκειμενική εμπειρία (πχ στην απολαυστική γεύση της Νουτέλα, στον οξύ πονόδοντο, στην αίσθηση ότι ο χρόνος κυλάει αργά όταν βαριόμαστε), στην αίσθηση της ζωτικότητας ή στο άγχος πριν από μια εξέταση. Τι όμως ακριβώς είναι η συνείδηση και τι δεν είναι;