Τι προκάλεσε το ακραίο κύμα καύσωνα των τελευταίων ημερών

hliofaneiakairos-thumb-large-thumb-large-thumb-large--2

Η εμμονή μιας συγκεκριμένης ατμοσφαιρικής διάταξης για αρκετές ημέρες πάνω από τη χώρα μας, ήταν αυτή που οδήγησε στο ακραίο κύμα καύσωνα των τελευταίων ημερών, που είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν ρεκόρ πολλών δεκαετιών, όσον αφορά στις μέγιστες θερμοκρασίες του Μαΐου στην Ελλάδα.

Η καραντίνα μείωσε τους ρύπους

gkka_01_1705_page_1_image_0001 ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

Απότομη επιστροφή της κυκλοφορίας στους δρόμους την τελευταία εβδομάδα δείχνουν τα στοιχεία για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην πρωτεύουσα. Τις τελευταίες ημέρες, το δελτίο τιμών της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που εκδίδει το υπουργείο Περιβάλλοντος δείχνει απότομη αύξηση στις τιμές του διοξειδίου του αζώτου (ΝΟ2) και των αιωρούμενων μικροσωματιδίων (ΑΣ10). Είναι το τέλος μιας δίμηνης... ανάπαυλας (από τους ρύπους) για όλες τις μεγάλες ελληνικές πόλεις, όπως επιβεβαιώνουν στοιχεία από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος.

Ο ιός μείωσε τις εκπομπές σε επτά ευρωπαϊκές πόλεις

gkat_16_1605_page_1_image_0001 ΤΑΣΟΥΛΑ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ

Μελέτη η οποία διενεργήθηκε σε επτά ευρωπαϊκές πόλεις, από διεθνή ερευνητική ομάδα, έδειξε σαφή μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού λόγω COVID-19. Μία από αυτές τις πόλεις είναι το Ηράκλειο Κρήτης, στο οποίο μάλιστα κατεγράφη η υψηλότερη μείωση (75%). 

Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης: 400 σακούλες σκουπιδιών μάζεψαν οι υπάλληλοι καθαριότητας την Κυριακή

cna_te7a4624b415240d0b591e8b20a5ef5a6-thumb-large--2-thumb-large-thumb-large

Τετρακόσιες μεγάλες σακούλες με σκουπίδια συγκέντρωσαν οι υπάλληλοι της αντιδημαρχίας Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, μέσα σε λίγες ώρες την περασμένη Κυριακή, από το πλακόστρωτο της Νέας Παραλίας, μετά τον περίπατο εκατοντάδων πολιτών.

Κορωνοϊός

COVID-19 και Βιώσιμη Ανάπτυξη

air-pollution ΠΑΥΛΟΣ ΑΘ. ΒΛΑΧΟΣ*

Κάνει ο COVID-19 καλό στο φυσικό περιβάλλον; Aν –όπως κάνουμε συνήθως οι άνθρωποι για κάποιο λόγο– διαχωρίσουμε την ανθρώπινη φύση από το φυσικό περιβάλλον, η απάντηση φαίνεται να είναι θετική.

Περισσότερα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

proximabphgheso-mkornmesser3

Επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη εξωπλανήτη γύρω από το κοντινότερο άστρο στο ηλιακό μας σύστημα

Το ερώτημα για τους επιστήμονες είναι αν ο εξωπλανήτης διαθέτει ατμόσφαιρα που λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας απέναντι στις ακτίνες-Χ. Αν υπάρχει ατμόσφαιρα, το δεύτερο σημαντικό προς διερεύνηση ζήτημα είναι αν αυτή διαθέτει χημικά στοιχεία (π.χ. οξυγόνο) που ευνοούν την ανάπτυξη της ζωής, τουλάχιστον όπως την ξέρουμε στο δικό μας πλανήτη. Τα ισχυρότερα τηλεσκόπια του μέλλοντος θα επιχειρήσουν να δώσουν απαντήσεις.