Νεκρές πίνες και στη Λέσβο

gkat_01_1801_page_1_image_0002 ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

Το παράσιτο που «σκοτώνει» από το 2018 τις πίνες και στη χώρα μας έπληξε και τον υγιή πληθυσμό στη Λέσβο. Η θάλασσα στο νησί το τελευταίο διάστημα ξεβράζει νεκρές πίνες. Εικόνες σαν και αυτές είδαμε και σε άλλες περιοχές όπως ο Θερμαϊκός, ενώ κρούσματα έχουν καταγραφεί στον Κορινθιακό και στον Μαλιακό.

Η αλληλεγγύη στα ζώα ως ένδειξη ανθρωπιάς

gkkt_05_1201_page_1_image_0001 ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΑΚΟΥ*

Αυτό που συμβαίνει από τον Σεπτέμβριο στην Αυστραλία και κορυφώθηκε περαιτέρω στην αρχή του 2020 μπορεί ίσως να περιγραφεί με τη συνήθως κοινότοπη φράση «ανείπωτη τραγωδία». Μία φράση κλισέ, αλλά η μόνη ενδεικτική. Μια ανείπωτη τραγωδία για τους ανθρώπους –τους νεκρούς και τους πρόσφυγες μέσα στην ίδια τους τη χώρα– τα δάση και τα ζώα.

Νέα απαγόρευση φυτοφαρμάκου από την Ε.Ε.

eu-flags-thumb-large-thumb-large ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ

Ενα ακόμα νεονικοτινοειδές παρασιτοκτόνο το οποίο είχε πρωτύτερα εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύθηκε σήμερα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η συνέχιση της χρήσης του συγκεκριμένου φυτοφαρμάκου, του thiacloprid, δεν εγκρίθηκε, κατόπιν σχετικής επιστημονικής συμβουλής της EFSA (της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων), σύμφωνα με την οποία είναι επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Περισσότερα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ