11s1akinita

Με μετρητά έγινε το 84% των αγορών ακινήτων το πρώτο εξάμηνο το 2018

ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ

Κυρίαρχο παραμένει το «τοις μετρητοίς» στην αγορά ακινήτων, καθώς οι τράπεζες εξακολουθούν να υποχρηματοδοτούν την απόκτηση κατοικίας, αφού άλλωστε η πλειονότητα των ενδιαφερομένων δεν διαθέτει επαρκή πιστοληπτική ικανότητα για την ουσιαστική δανειοδότησή της. 

akinita3

Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50% σε μία 4ετία ζητεί η ΠΟΜΙΔΑ

Τη σταδιακή μείωση κατά 50%, εντός περιόδου τεσσάρων ετών, του στόχου εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ, που σήμερα ανέρχεται σε 2,65 δισ. ευρώ, ζητεί η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), στο πλαίσιο των επικείμενων φορολογικών εξαγγελιών που αναμένονται κατά τη διάρκεια της προσεχούς ΔΕΘ (Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης). 

1--50

Ανταγωνιστική η αγορά πολυτελών εξοχικών

ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ

Τεράστιες μελλοντικές υπεραξίες κρύβουν τα πολυτελή εξοχικά ακίνητα της χώρας, ακόμα και σε περιοχές λιγότερο γνωστές μεταξύ του διεθνούς τζετσετ, που κάθε χρόνο αναζητεί την απόκτηση μιας μοναδικής κατοικίας στην Ελλάδα.

oikodomi1--2-thumb-large

Η κρίση «τελείωσε» την αντιπαροχή

ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ

Οσοι οικοπεδούχοι κατορθώσουν να προσελκύσουν κάποιον κατασκευαστή για την αντιπαροχή του ακινήτου τους θα εξασφαλίσουν τουλάχιστον ένα διαμέρισμα λιγότερο. Πρόκειται για άλλο ένα δείγμα του πλήγματος της κρίσης στην αγορά ακινήτων, καθώς οι επαγγελματίες αποφεύγουν τις αντιπαροχές, όχι μόνο λόγω κόστους, αλλά κι επειδή γνωρίζουν ότι δεν θα μπορέσουν να διαθέσουν σύντομα τα διαμερίσματα που θα κατασκευάσουν.

1--214

Ξένοι επενδυτές αγοράζουν κατοικίες στην Αθήνα

ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ

Οι χαμηλές τιμές σε συνδυασμό με την προοπτική άμεσων εσόδων με τουριστικές μισθώσεις τύπου Airbnb έχουν καταστήσει την Αθήνα διεθνή επενδυτικό πόλο, έστω και για επενδυτές μικρομεσαίου βεληνεκούς. Στο πεντάμηνο ο αριθμός των πράξεων –βάσει του υποθηκοφυλακείου Αθηνών– είναι αυξημένος κατά 49,2%, με το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης να προέρχεται από ξένους.

grafeia_ergazomenoi--3

Αύξηση τιμών πώλησης γραφείων και καταστημάτων

Επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος η τροχιά ανάκαμψης στην οποία έχουν εισέλθει τόσο η αγορά γραφείων όσο και η αγορά εμπορικών καταστημάτων κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, καθώς η ζήτηση έχει αρχίσει να ανακάμπτει. 

athens-219829_960_720

Κερδισμένοι και χαμένοι του ΕΝΦΙΑ

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Αλλάζει ο χάρτης της κτηματαγοράς από τις 14 Ιουνίου, όταν και θα παρουσιαστούν οι νέες αντικειμενικές αξίες. Οι νέες τιμές θα έχουν αντίκτυπο σε 21 φόρους και τέλη που επιβάλλονται στα ακίνητα, με πολλούς ιδιοκτήτες να καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρους όχι μόνο για τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και μεταβιβάσεις, κληρονομιές και γονικές παροχές.

11--3

Μέχρι και 12 εκατ. για ένα εξοχικό

ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ

Ο συνδυασμός πολυτέλειας και θέας δεν σταμάτησε, παρά την κρίση, να προσελκύει αγοραστές για πολυτελή εξοχικά στην Ελλάδα. Φέτος αναμένεται κατακόρυψη αύξηση των συναλλαγών, ενώ υπάρχουν εξοχικά που διατίθενται προς πώληση σε τιμές που φτάνουν ακόμη και τα 12 εκατ. ευρώ.

Περισσότερα