ΜΟΥΣΙΚΗ

Ορκωμοσία νέων μουσικών

Ορκωμοσία, χθες, στο νέο κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Νέοι μουσικοί, δώδεκα συνολικά, με παρόντες τους δέκα, ορκίστηκαν ως μέλη της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και είναι πλέον δόκιμοι υπάλληλοι, καλύπτοντας, κατόπιν ακρόασης, κενές οργανικές θέσεις. Η ορκωμοσία έγινε με όλο το τυπικό αλλά σε κλίμα γιορτής, καθώς οι νέοι μουσικοί, όλοι καταξιωμένοι στην ειδικότητά τους, είναι οι πρώτοι που εντάσσονται στη Λυρική με τη λειτουργία του νέου κτιρίου. ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ορκωμοσία, χθες, στο νέο κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Νέοι μουσικοί, δώδεκα συνολικά, με παρόντες τους δέκα, ορκίστηκαν ως μέλη της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και είναι πλέον δόκιμοι υπάλληλοι, καλύπτοντας, κατόπιν ακρόασης, κενές οργανικές θέσεις.

ΧΟΡΟΣ

NDT: η πρώτη απογοήτευση

ΑΝΔΡΕΑΣ ΡΙΚΑΚΗΣ

Αν και δεν ήταν η πρώτη, το Ολλανδικό Χοροθέατρο (NDT) άρχισε να με απογοητεύει ήδη από την αποχώρηση του Γίρζι Κύλιαν από τη διεύθυνση και τη μόνιμη ‘υποχρεωτική παρουσίαση’ ως RC (Resident Choreographer) νέων χορογραφιών του.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Οι κιτς βίλες των εύπορων αστών της... επίχρυσης εποχής της Νέας Υόρκης

H έπαυλη του Felix Warburg το 1926 (αριστερά). Από το 1947 το κτίριο στεγάζει το Εβραϊκό Μουσείο (δεξιά). ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΑΝΟΥΔΟΥ

Κάθε πόλη έχει τη χρυσή εποχή της. Στην περίπτωση της Νέας Υόρκης όμως, η λάμψη δεν ήταν μόνο μεταφορική. Στα τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ού, η νέα οικονομική ελίτ της πόλης επιδείκνυε χωρίς κανέναν ενδοιασμό τον πλούτο που είχε συσσωρεύσει δρέποντας τους καρπούς της βιομηχανικής επανάστασης.

Περισσότερα