ΒΙΒΛΙΟ Κριτική

O γιος μιας απλής Μαρίας

soultatou ΛΙΝΑ ΠΑΝΤΑΛΕΩΝ

Μητέρα και γιος. Και ανάμεσά τους ένας τεράστιος θυμός. Εκείνη είναι μια σαραντάρα λυσσασμένη για ζωή, όμως ό,τι και αν κάνει παραμένει μια απλή Μαρία.

ΘΕΑΤΡΟ Κριτική

Επιχορηγήσεις και αστοχίες στην ανθρωποφαγική αθηναϊκή αγορά

gkkt_13_1905_page_1_image_0003 ΜΑΤΙΝΑ ΚΑΛΤΑΚΗ

Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του Φεστιβάλ Αθηνών, η οποία πρακτικά σηματοδοτεί το τέλος της χειμερινής σεζόν(!), είναι καλή στιγμή να εξετάσουμε κάποια φαινόμενα που προκαλούν έντονο προβληματισμό για τη λειτουργία της θεατρικής αγοράς.

ΑΤΖΕΝΤΑ

Ματιές στον κόσμο

collage ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Σε ένα από τα δημοφιλέστερα μουσεία για παιδιά στις ΗΠΑ, στο Παιδικό Μουσείο της Ινδιανάπολης (Children’s Museum of Indianapolis), έρχεται μια μεγάλη έκθεση αρχαίας ελληνικής τέχνης.

ΒΙΒΛΙΟ

Η παιδεία ως υπόσχεση

ilsted ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ*

Περιγράφοντας τον άνθρωπο ως το μόνο ζώο που μπορεί να υπόσχεται, ο Νίτσε μας υπενθύμισε το προνόμιο –και συνάμα την καταδίκη– ενός όντος, το οποίο ευθύνεται για το μέλλον του.

ΒΙΒΛΙΟ

Το παρελθόν επιστρέφει με μια βραχνή, αισθαντική φωνή

screen-shot-2019-02-21-at-210 ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΛΙΝΗΣ

Το παρελθόν επιστρέφει. Ο κύριος Γκρι θυμάται πως αυτή η πρόταση ακουγόταν στο τρέιλερ της ταινίας τρόμου «Η ομίχλη» (1980) του Τζον Κάρπεντερ: στην επινοημένη παραλιακή πόλη Αντόνιο Μπέι της Καλιφόρνιας, μια μυστηριώδης ομίχλη φέρνει μαζί της τα φαντάσματα πνιγμένων ναυτικών που γυρεύουν εκδίκηση.

ΜΟΥΣΙΚΗ Κριτική

Ορέστης Παπαϊωάννου, ένας νεαρός συνθέτης με ιδέες

2--13 ΝΙΚΟΣ Α. ΔΟΝΤΑΣ

Ηταν η πέμπτη φορά που η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών μετακάλεσε την εξαιρετική Κινέζα βιολονίστρια Τιάνγουα Γιανγκ. Κάθε συνάντηση μαζί της ανανεώνει το ενδιαφέρον, καθώς αποκαλύπτει διαφορετικές πτυχές του ταλέντου της.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Οι μεταφραστές... ως νέοι «πρωταγωνιστές» των Καννών

180519cannes_01 AP

Η επίσημη γλώσσα του φεστιβαλ Καννών είναι τα γαλλικά. Οι Κάννες όμως είναι ως μία «σύγχρονη Βαβέλ», συνδυάζει γλώσσες από όλες τις γωνιές του πλανήτη. Για την ορθή λειτουργία αυτού του παγκόσμιου χωριού, όπου κυματίζουν σημαίες δεκάδων χωρών, η συμβολή των μεταφραστών έχει ανεκτίμητη αξία.

ΑΤΖΕΝΤΑ

Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας

sleeping-beauty-3 ΣΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Για τέταρτο συνεχόμενο καλοκαίρι, το Park Your Cinema, η σειρά υπαίθριων προβολών του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έρχεται στο Πάρκο, παρουσιάζοντας διαχρονικές ταινίες τις οποίες το κοινό είτε θα ανακαλύψει για πρώτη φορά είτε θα έχει την ευκαιρία να θυμηθεί.

Περισσότερα