ΒΙΒΛΙΟ

Μιλώντας για την ηθική στα βουνά του Πηλίου

18s1pilio ΣΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Από τη στιγμή που στα βουνά σκαρφάλωσαν συναυλίες κλασικής μουσικής, εκθέσεις εικαστικών και φωτογραφίας, προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ, τι εμποδίζει τον Ρασκόλνικοφ να κάνει το ίδιο, τον Σπινόζα ή τον Ντεριντά; Οι «Ομιλίες στο βουνό» συγκεντρώνουν για τέσσερις ημέρες πανεπιστημιακούς, στοχαστές και καλλιτέχνες στην ορεινή Βυζίτσα του Πηλίου με θέμα την «Ηθική».

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Υπουργείο και συντηρητές διαφωνούν για την επίθεση

017s12ms ΓΙΩΤΑ ΣΥΚΚΑ

Περισσότερα από 100 σημαντικά έργα της μόνιμης και της περιοδικής έκθεσης του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου είναι εκείνα που βανδάλισαν οι δύο άγνωστες το απόγευμα της 28ης Ιουλίου. Δίχως να τις προσέξει κανείς. 

ΠΟΛΗ

Το ξενοδοχείο «Αρνη» στην Καρδίτσα, φορέας μνήμης

17s10pl ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Η διασταύρωση των βλεμμάτων, εκείνων που ανιχνεύουν το μη προφανές και το αναδεικνύουν σε πρωτεύον, είχε ανέκαθεν παρηγορητική επίδραση. Διάβασα με καθυστέρηση ένα κείμενο του ποιητή Χάρη Ιωσήφ στα «Νέα», στη σειρά επιφυλλίδων «Μια φωτογραφία, πολλές ιστορίες» που επιμελείται ο Θανάσης Θ. Νιάρχος.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Τζέιμς Φουτ: ο Βρετανός που αγάπησε την Ελλάδα μόλις πάτησε το πόδι του εδώ

g_thema_ab1--5 ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

Τα έργα του ακουαρελίστα Τζέιμς Φουτ τα ήξερα καλά. Τα είχα ξεχωρίσει για τη λεπταισθησία τους, αυτό το είδος της αγάπης που διαπνέει ανθρώπους που δεν κατάγονται από έναν τόπο, όμως τον αγαπούν περισσότερο και από τη γενέθλια γη τους. 

ΘΕΑΤΡΟ

«Χαμηλόφωνο ποίημα» στην Επίδαυρο

17s10oid

Το Φεστιβάλ Αθηνών κλείνει και για φέτος την πορεία του στο Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου –συνεχίζεται σε άλλους χώρους– απόψε, με μια παράσταση του «Οιδίποδα επί Κολωνώ», σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κόκκου.

ΑΤΖΕΝΤΑ

Η πολιτιστική ατζέντα της Παρασκευής

17s10nin

Με τη «Νινότσκα» του Ερνστ Λιούμπιτς συνεχίζονται οι καλοκαιρινές προβολές στο Ξέφωτο του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η Γκρέτα Γκάρμπο πρωταγωνιστεί σε αυτό το φιλμ του 1939, που ήταν υποψήφιο για 4 βραβεία Οσκαρ. Στις 9 μ.μ. ΚΠΙΣΝ.

Περισσότερα