Πόλεμος στην Ουκρανία, 23η ημέρα εισβολής – Ολες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό
πόλεμος-στην-ουκρανία-23η-ημέρα-εισβολή-561768001
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία, 23η ημέρα εισβολής – Ολες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

Ο δήμαρχος Μαριούπολης δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ούτε ένα μικρό κομμάτι γης στην πόλη που να μην έχει σημάδια πολέμου». Κατά τις ουκρανικές αρχές, 130 άτομα έχουν απεγκλωβιστεί από το θέατρο-καταφύγιο που βομβαρδίστηκε, με την επιχείρηση διάσωσης να συνεχίζεται.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
23:25

ΟΗΕ: Έφτασε η πρώτη αυτοκινητοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Σούμι

 

22:58

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα οδηγήσει πάνω από 40 εκατομμύρια ανθρώπους στην ακραία φτώχεια

Σύμφωνα με το Κέντρο Παγκόσμιας Ανάπτυξης, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα οδηγήσει πάνω από 40 εκατομμύρια ανθρώπους στην ακραία φτώχεια ως αποτέλεσμα της έκρηξης των τιμών σε τρόφιμα και ενέργεια.

22:22

Interfax: Επισκευάστηκε μια από τις γραμμές ενέργειας του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια

Ουκρανοί ειδικοί επισκεύασαν μία από τις γραμμές ενέργειας του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια, σύμφωνα με το ουκρανικό Interfax.

22:14

Ουκρανία: 9.145 άμαχοι απομακρύνθηκαν μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων

Συνολικά 9.145 άμαχοι απομακρύνθηκαν σήμερα, μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων, από ουκρανικές πόλεις που πολιορκούνται ή βομβαρδίζονται, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Ο αριθμός αυτός είναι κατά πολύ υψηλότερος σε σύγκριση με εκείνον της Πέμπτης, όταν κατάφεραν να φύγουν από εμπόλεμες ζώνες μόνο 3.810 άνθρωποι.

Ο Κιρίλο Τιμοσένκο, υψηλόβαθμο στέλεχος της ουκρανικής προεδρίας, ανέφερε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ότι από τους 9.145, οι 4.972 έφυγαν από τη Μαριούπολη.

22:02

«Όχι φωτογραφίες, όχι φωτογραφίες»: Η μυστική επιχείρηση μεταφοράς στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία

Δημοσιογράφοι της Washington Post μεταφέρουν το «κλίμα» μέσα από τα κονβόι με τη βοήθεια που στέλνουν εθελοντές στην Ουκρανία.

21:56

ΗΠΑ: Τα όπλα που δώσαμε στην Ουκρανία είναι για αμυντικούς σκοπούς 

Κανένα από τα όπλα που παρέχουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για επίθεση σε μια άλλη χώρα, δήλωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος, υπογραμμίζοντας ότι τα όπλα αυτά προορίζονται για αμυντικούς σκοπούς.

21:42

Τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης για την Ουκρανία συζήτησαν Σ. Μισέλ και Β. Ζελένσκι

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε νέα επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Μοιράστηκα με τον πρόεδρο Ζελένσκι πώς ενισχύουμε συλλογικά την υποστήριξή μας στην Ουκρανία. Συζητήσαμε συγκεκριμένα στοιχεία στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Σαρλ Μισέλ.

Προσθέτει ότι υπάρχει υποστήριξη για τη «δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης για την Ουκρανία για να βοηθήσει στην παροχή βασικών υπηρεσιών και στην κάλυψη των άμεσων αναγκών των πολιτών». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το «Ταμείο θα παρέχει ρευστότητα για συνεχή υποστήριξη στις αρχές και μακροπρόθεσμα θα χρησιμεύσει ως η ραχοκοκαλιά για την ανοικοδόμηση μιας ελεύθερης και δημοκρατικής Ουκρανίας μόλις σταματήσουν οι εχθροπραξίες. Οι εταίροι θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στο Ταμείο μέσω μιας διεθνούς διάσκεψης χορηγών».

21:24

Η Μόσχα κατηγορεί το Συμβούλιο της Ευρώπης για «ρωσοφοβία» και το χαρακτηρίζει «πειθήνιο όργανο» της Δύσης

Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα το Συμβούλιο της Ευρώπης ότι είναι ένα «ρωσοφοβικό» όργανο στην υπηρεσία της Δύσης, τονίζοντας ότι απορρίπτει τα «μαθήματα των Βρυξελλών» σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Την Τετάρτη το Συμβούλιο της Ευρώπης ανακοίνωσε ότι αποπέμπει τη Ρωσική Ομοσπονδία από μέλος του, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Λόγω της ρωσοφοβικής δραστηριότητας των Δυτικών, το όργανο αυτό έχασε τον λόγο ύπαρξής του,» ανέφερε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. «Θέτοντας την εξυπηρέτηση των συμφερόντων (της ΕΕ) πάνω από τους δικούς του, θεσμοθετημένους αντικειμενικούς σκοπούς, το Συμβούλιο της Ευρώπης μετατράπηκε σε πειθήνιο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των δορυφόρων τους», συνέχισε.

21:23

Συνομιλία Τζο Μπάιντεν – Σι Τζινπίνγκ: «Άμεση, ουσιαστική και λεπτομερής», σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά

Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτήρισε «άμεση, ουσιαστική και λεπτομερή» τη συνομιλία που είχαν σήμερα οι ηγέτες των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, με θέμα τις εξελίξεις στην Ουκρανία.   

 

21:15

Η Ιταλία διαθέτει επιπλέον 30 εκατ. ευρώ για την φιλοξενία 175.000 Ουκρανών προσφύγων

Το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Ντράγκι, το οποίο συνεδρίασε σήμερα το απόγευμα, ενέκρινε τη διάθεση επιπλέον 30 εκατομμυρίων ευρώ, για την φιλοξενία -συνολικά- 175.000 Ουκρανών προσφύγων. Σε 60.000 πρόσφυγες που φιλοξενούνται ήδη σε σπίτια φίλων και συγγενών, η ιταλική κυβέρνηση θα προσφέρει οικονομική στήριξη για τρεις μήνες.

Μέρος των οικονομικών πόρων θα διατεθεί απευθείας στους πρόσφυγες, ενώ με τα υπόλοιπα χρήματα θα στηριχθούν οι προσπάθειες δήμων, περιφερειών και εθελοντικών οργανώσεων. Η χορήγηση των βοηθημάτων θα επανεξεταστεί, σε περίπτωση που οι φιλοξενούμενοι καταφέρουν να βρουν εργασία.

20:55

Τηλεφωνική επικοινωνία ΥΕΘΑ Ελλάδας - Ουκρανίας

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογο του Ολεξέι Ρεζνίκοφ είχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ο κ. Παναγιωτόπουλος εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξη της Ελλάδος στην κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, επισημαίνοντας ότι η εισβολή και οι αναθεωρητικές ενέργειες της Ρωσίας συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην βοήθεια που παρέχει από την πρώτη στιγμή η Ελλάδα στην Ουκρανία για στήριξη και σε πνεύμα αλληλεγγύης προς τον ουκρανικό λαό. Οι δυο υπουργοί συζήτησαν επίσης για την δραματική κατάσταση στις περιοχές της Ουκρανίας όπου διαβιώνει η ελληνική ομογένεια και την ανάγκη παροχής, προς αυτή, ανθρωπιστικού υλικού και αρωγής, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

20:26

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση Νόστος 6: Στη Μολδαβία ο Πρόξενος και 11 ομογενείς της Μαριούπολης

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επιχείρηση Νόστος 6, με την απομάκρυνση 11 μελών της ελληνικής ομογένειας της Ουκρανίας, οι οποίοι συνοδεύονται από τον Γενικό Πρόξενο στη Μαριούπολη, Μανώλη Ανδρουλάκη, καθώς πέρασαν τα σύνορα Ουκρανίας - Μολδαβίας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε μέσω Twitter εκ νέου τις ευχαριστίες του στον Γενικό Πρόξενο στη Μαριούπολη, καθώς και σε όσους συνεισέφεραν στην επιτυχή έκβαση αυτής της ιδιαίτερα δύσκολης επιχείρησης.

 

20:10

Σύνοψη (20:00)

  • Ο δήμαρχος Μαριούπολης δήλωσε στο BBC ότι μάχες διεξάγονται πλέον ακόμη και στο κέντρο της πόλης.
  • Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί εξακολουθούν να εμποδίζουν τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων από τη Μαριούπολη.
  • Πολίτες που κατάφεραν να διαφύγουν τις τελευταίες ημέρες από τη Μαριούπολη περιγράφουν δραματικές σκηνές.
  • Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε νωρίτερα ότι 130 άνθρωποι διασώθηκαν από το υπόγειο του θεάτρου που βομβαρδίστηκε στη Μαριούπολη, αλλά πολλοί παραμένουν παγιδευμένοι.
  • Ο βομβαρδισμός του θεάτρου στη Μαριούπολη προκάλεσε τουλάχιστον έναν σοβαρά τραυματία, αλλά κανέναν θάνατο, ανακοίνωσε αργά το απόγευμα το δημοτικό συμβούλιο στον πρώτο του επίσημο απολογισμό. «Η απομάκρυνση συντριμμιών συνεχίζεται στο μέτρο του εφικτού και οι πληροφορίες για θύματα θα συγκεντρωθούν», ανέφερε το συμβούλιο. Την ώρα του βομβραδισμού στο κτίριο κρύβονταν «έως και χίλια άτομα», κυρίως «γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
  • Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απηύθυνε μήνυμα σε δεκάδες χιλιάδες Ρώσους σε εκδήλωση στο στάδιο Λουζνίκι για τον εορτασμό των οκτώ χρόνων από την προσάρτηση της Κριμαίας.
  • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος συνομίλησε με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, προειδοποίησε το Πεκίνο να μην παράσχει στη Ρωσία στρατιωτικό εξοπλισμό.
  • Δύο εκατομμύρια πολίτες έχουν διαφύγει στην Πολωνία από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με τις πολωνικές αρχές.
  • Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ που ηγείται της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία δήλωσε ότι η θέση του Κιέβου παραμένει αμετάβλητη και θέλει οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν σε μια κατάπαυση του πυρός, σε απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και σε εγγυήσεις ασφαλείας.
  • Νωρίτερα, ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντιμίρ Μεντίνσκι ανέφερε ότι η Μόσχα και το Κίεβο βρίσκονται «στα μισά του δρόμου» για να συμφωνήσουν για το θέμα της αποστρατικοποίησης της Ουκρανίας και οι απόψεις τους ευθυγραμμίζονται περισσότερο για την ουδετερότητα της Ουκρανίας και την εγκατάλειψη της ένταξης στο ΝΑΤΟ.
20:02

ΟΗΕ: 6,5 εκατ. άνθρωποι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι στην Ουκρανία

Εξιμισι εκατομμύρια άνθρωποι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από τον αριθμό των κατοίκων που κατάφεραν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Σε χώρες της ΕΕ έχουν περάσει περίπου 3,3 εκατομμύρια πρόσφυγες. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, ο οποίος διεξήγαγε σχετική έρευνα μεταξύ 9 και 16 Μαρτίου, υπολόγισε τον αριθμό των εκτοπισμένων σε 6,48 εκατομμύρια.

19:59

Αμετάβλητες οι θέσεις του Κιέβου στις διαπραγματεύσεις

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ που ηγείται της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία δήλωσε ότι η θέση του Κιέβου παραμένει αμετάβλητη και θέλει οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν σε μια κατάπαυση του πυρός, σε απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και σε εγγυήσεις ασφαλείας.

«Οι ανακοινώσεις της ρωσικής πλευράς περιλαμβάνουν μόνο θέσεις με αιτήματα. Όλες οι ανακοινώσεις έχουν σκοπό, μεταξύ άλλων, να προκαλέσουν ένταση στα μέσα ενημέρωσης. Οι θέσεις μας παραμένουν αμετάβλητες. Κατάπαυση του πυρός, απόσυρση στρατευμάτων και ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας με συγκεκριμένες διατυπώσεις», έγραψε ο Ποντολιάκ σε ανάρτηση στο Twitter.

19:50

BBC: Πιέσεις σε Ρώσους δημοσίους υπαλλήλους για να παρευρεθούν στη φιέστα Πούτιν 

Πιέσεις φέρεται να ασκήθηκαν σε δημοσίους υπαλλήλους στη Ρωσία, προκειμένου να παρευρεθούν στην εκδήλωση – φιέστα στο στάδιο Λουζνίκι της Μόσχας, για τον εορτασμό των οκτώ ετών από την προσάρτηση της Κριμαίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

19:46

Η Ιταλία ετοιμάζει σχέδιο για την υποδοχή 175.000 Ουκρανών προσφύγων

Η Ιταλία έχει εκπονήσει σχέδια για την υποδοχή έως και 175.000 Ουκρανών προσφύγων, σύμφωνα με προσχέδιο διατάγματος που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters.

Το σχέδιο αναμένεται να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο εντός της ημέρας.

Περίπου 53.600 Ουκρανοί, μεταξύ των οποίων 27.000 γυναίκες και 21.600 παιδιά, έχουν φτάσει στην Ιταλία από την έναρξη της εισβολής, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

19:24

ECDC: Οι χώρες θα πρέπει να παρέχουν δωρεάν τεστ και εμβόλια στους Ουκρανούς πρόσφυγες 

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) ανακοίνωσε σήμερα ότι οι χώρες θα πρέπει να παρέχουν δωρεάν τεστ Covid-19 σε πρόσφυγες από την Ουκρανία για να αποφευχθούν ξεσπάσματα κρουσμάτων της νόσου, καθώς περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι εγκαταλείπουν την πατρίδα τους εν μέσω της ρωσικής εισβολής.

Οι μολυσματικές ασθένειες και οι πόλεμοι συχνά είναι αλληλένδετοι και ο κίνδυνος εξάπλωσης των λοιμώξεων θα μπορούσε να επιδεινωθεί περαιτέρω, καθώς τα ποσοστά εμβολιασμού κατά της Covid στην Ουκρανία ήταν χαμηλά, στο 35% έναντι του μέσου όρου της ΕΕ που είναι 71,7%.

Σε όσους εγκαταλείπουν τη χώρα θα πρέπει να προσφερθεί πλήρης σειρά εμβολίων για την Covid-19 και αναμνηστικές δόσεις, αν δεν έχουν αποδεικτικά προηγούμενου εμβολιασμού, με έμφαση σε όσους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από την ασθένεια, ανέφερε το ECDC.

19:19

Ρωσία – Καναδάς: Ανταλλαγή «πυρών» με φόντο τη «διορθωμένη» ρωσική επιστολή στο Twitter

Η Ρωσία κατηγόρησε τον Καναδά για διπλωματία «επιπέδου νηπιαγωγείου», στο πλαίσιο διαφωνίας τους σχετικά με μια ανάρτηση στο Twitter από την καναδική αποστολή στον ΟΗΕ.

Η διπλωματική διαμάχη έχει να κάνει με επιστολή της Ρωσίας, στην οποία ζητεί υποστήριξη για ένα σχέδιο ρωσικού ψηφίσματος σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία.

 

19:15

Τι είναι τα «καμικάζι» drones που στέλνει ο Μπάιντεν στην Ουκρανία;

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στα αμερικανικά μίντια, οι ΗΠΑ πρόκειται να στείλουν 100 «switchblade drones» στην Ουκρανία.

 

19:05

Πούτιν σε Μακρόν: Εγκλήματα πολέμου από Ουκρανία

Ο Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία για «εγκλήματα πολέμου» κατά την επικοινωνία του με τον Μακρόν, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

 

19:04

Οι ιταλικές αρχές κατάσχεσαν κτιριακό συγκρότημα αξίας 105 εκατ. ευρώ που ανήκει στον Ρώσο ολιγάρχη Αλεξέι Μορντάσοφ

Οι ιταλικές αρχές κατάσχεσαν κτιριακό συγκρότημα στη Σαρδηνία αξίας περίπου 105 εκατομμυρίων ευρώ (116,2 εκατομμυρίων δολαρίων) που ανήκει στον Ρώσο επιχειρηματία Αλεξέι Μορντάσοφ, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι.

Η επιχείρηση αποτελεί μέρος μιας ευρείας, δυτικής προσπάθειας να υποστούν κυρώσεις οι Ρώσοι ολιγάρχες που συνδέονται με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Στις 4 Μαρτίου, οι ιταλικές αρχές κατέσχεσαν το 65 μέτρων γιοτ του Μορντάσοφ «Lady M», το οποίο κοστολογείται στα 65 εκατ. ευρώ.

18:55

Δήμαρχος Μαριούπολης: Μάχες και στο κέντρο της πόλης

Όπως δήλωσε στο BBC ο δήμαρχος Μαριούπολης, οι μάχες έχουν φτάσει στο κέντρο της πόλης. Ο ίδιος τόνισε ότι οι μάχες με τανκς και πολυβόλα συνεχίζονται. «Όλοι κρύβονται σε καταφύγια», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, πάνω από το 80% των πολυκατοικιών έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί ολοσχερώς. «Δεν έχει απομείνει κέντρο πόλης. Δεν υπάρχει ένα μικρό κομμάτι γης στην πόλη που να μην έχει σημάδια πολέμου», υπογράμμισε.

18:43

Οι ΗΠΑ καθηλώνουν το τζετ του Αμπράμοβιτς και 99 αεροσκάφη ρωσικών εταιρειών

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου αναμένεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας την καθήλωση των αεροσκαφών που πέταξαν πρόσφατα στη Ρωσία, καθώς οι αρχές εκτιμούν ότι παραβίασαν τους κανόνες ελέγχου των εξαγωγών. Όπως δήλωσαν αξιωματούχοι στο Reuters, μεταξύ των αεροσκαφών βρίσκεται και το Gulfstream G650 του Ρώσου μεγιστάνα Ρόμαν Αμπράμοβιτς.

18:19

Ο Φέντερερ δωρίζει 500.000 δολάρια για να βοηθήσει τα παιδιά από την Ουκρανία

Ο Ρότζερ Φέντερερ δήλωσε ότι θα δωρίσει 500.000 δολάρια μέσω του ιδρύματός του για τα παιδιά που έχουν πληγεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Η οικογένειά μου και εγώ είμαστε τρομοκρατημένοι βλέποντας φωτογραφίες από την Ουκρανία και λυπόμαστε για τους αθώους ανθρώπους που έχουν πληγεί τόσο τρομερά. Υποστηρίζουμε την ειρήνη. Θα παρέχουμε βοήθεια σε παιδιά από την Ουκρανία που χρειάζονται φροντίδα», έγραψε, μεταξύ άλλων, ο Φέντερερ στο Twitter.

18:04

Μαριούπολη: Δραπετεύοντας από την «κόλαση» – Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των κατοίκων

Τράπηκαν σε φυγή από την «κόλαση», από την πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης και περιγράφουν εικόνες με πτώματα να κείτονται στους δρόμους για μέρες. Πείνα, δίψα, τσουχτερό κρύο τις νύχτες που πέρασαν σε κελάρια με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

17:46

Μεντίνσκι: Μόσχα και Κίεβο «στα μέσα της διαδρομής» για το ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης της Ουκρανίας

Ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντιμίρ Μεντίνσκι δήλωσε ότι η Μόσχα και το Κίεβο βρίσκονται «στα μέσα της διαδρομής» σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης της Ουκρανίας, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS.

17:45

Η ουκρανική Βουλή ευχαριστεί την Ελλάδα για την απόφαση ανοικοδόμησης του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη

Με ανάρτησή της στον επίσημο λογαριασμό της στο twitter η Βουλή της Ουκρανίας ευχαριστεί την Ελλάδα για την απόφασή της να προχωρήσει στην ανοικοδόμηση του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη. «Thank you for your support!» (Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη σας!), αναφέρει, παραθέτοντας τη σχετική ανάρτηση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη με την οποία γνωστοποιεί ότι: «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξαναχτίσει το μαιευτήριο στη Μαριούπολη, το κέντρο της ελληνικής μειονότητας στην Ουκρανία, μιας πόλης που είναι μέσα στην καρδιά μας και σύμβολο της βαρβαρότητας του πολέμου».

17:42

Δυτικός αξιωματούχος: Καμία ένδειξη ότι έχουν αλλάξει οι προθέσεις του Πούτιν

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι οι γενικότερες προθέσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία έχουν αλλάξει, παρά το γεγονός ότι η εισβολή απέτυχε να εκπληρώσει τους αρχικούς της στόχους, δήλωσε σήμερα ένας δυτικός αξιωματούχος.

«Δεν έχει δει τίποτα που να δίνει την ένδειξη ότι οι αρχικές προθέσεις του Πούτιν έχουν αλλάξει σημαντικά», είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Επομένως... η διαφορά μεταξύ όσων σχεδιάζονταν και όσων διεξάγονται είναι αυτή τη στιγμή χρονικής φύσεως, ενώ δεν κατάφεραν να επιτύχουν τους στόχος τους εντός του χρονικού πλαισίου που είχαν θέσει αρχικά και σύμφωνα με το αρχικό τους σχέδιο», πρόσθεσε.

17:40

Δίωρη συνομιλία Τζο Μπάιντεν – Σι Τζινπίνγκ για την Ουκρανία: Γιατί ήταν σημαντική

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, είχαν σήμερα δίωρη συνομιλία μέσω βιντεοκλήσης. Ήταν η πρώτη επικοινωνία τους έπειτα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Η Ουάσιγκτον ζήτησε από το Πεκίνο να μην στηρίξει τη Ρωσία στο Ουκρανικό. Το Πεκίνο υπογράμμισε την αξία της ειρήνης.

17:39

Γερμανία και Ολλανδία στέλνουν συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot στη Σλοβακία

Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα στείλει σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot στην πόλη Σλίακ της Σλοβακίας, με στόχο την ενίσχυση της αεράμυνας του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη.

«Η επιδεινούμενη κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία καθιστά αυτήν την κίνηση απαραίτητη», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Kajsa Ollongren.

Η Γερμανία θα στείλει επίσης δύο συστήματα Patriot στη Σλοβακία.

17:28

Καναδάς: Τριετής άδεια παραμονής για τους Ουκρανούς πρόσφυγες

Οι Ουκρανοί πρόσφυγες θα μπορούν πλέον να παραμείνουν στον Καναδά έως και τρία χρόνια με ειδικό πρόγραμμα βίζα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. 

Σύμφωνα με το νέο καθεστώς, οι Ουκρανοί πρόσφυγες θα μπορούν να φύγουν και να επιστρέψουν στον Καναδά ανά πάσα στιγμή για όσο διαρκεί η βίζα τους.

17:24

Συνεδρίαση της G7 την προσεχή Πέμπτη

Μια συνεδρίαση της G7 για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα διεξαχθεί την προσεχή Πέμπτη στις Βρυξέλλες, την ίδια μέρα με τις συνόδους κορυφής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η γερμανική προεδρία της G7 πρότεινε τη σύγκληση της ομάδας, δεδομένης της παρουσίας έξι εκ των επτά μελών σε κορυφαίο επίπεδο την ημέρα εκείνη στη βελγική πρωτεύουσα.

17:18

Κρεμλίνο: Τεχνικό σφάλμα πίσω από τη διακοπή μετάδοσης της ομιλίας Πούτιν στο στάδιο Λουζνίκι

17:13

Ουκρανία: Σκηνές αποκάλυψης στη Μαριούπολη

Πολλές περιοχές της πόλης έχουν ισοπεδωθεί από τους ανηλεείς βομβαρδισμούς, ενώ περισσότεροι από 350.000 κάτοικοι, σύμφωνα με αξιωματούχους, δεν έχουν πρόσβαση σε φαγητό και νερό.

17:07

Ρωσία: Κατηγορεί τη Google και το YouTube για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες

Η ρωσική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών κατηγόρησε σήμερα τον αμερικανικό γίγαντα Google και την υπηρεσία βίντεο του κολοσσού, YouTube για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες, το πρώτο βήμα προς τον πιθανό αποκλεισμό του ιστότοπου, όπως συνέβη τις τελευταίες εβδομάδες στο Twitter, στο Instagram και σε πολλά ακόμη μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την Roskomnadzor, χρήστες του YouTube «μεταδίδουν διαφημίσεις με εκκλήσεις για διακοπή των σιδηροδρομικών επικοινωνιών στη Ρωσία και τη Λευκορωσία», μια χώρα συμμαχική με τη Μόσχα, η οποία είναι η βάση για την επίθεση στα βόρεια της Ουκρανίας.

17:01

Κίεβο: Οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν προβλήματα σε εφοδιασμό και επικοινωνία

Η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ δήλωσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα εμπόδισαν τις ρωσικές δυνάμεις να προχωρήσουν περαιτέρω το τελευταίο 24ωρο.

Μιλώντας στην εθνική τηλεόραση, η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν προβλήματα στην επικοινωνία, καθώς και στον εφοδιασμό με τρόφιμα και καύσιμα.

16:29

Αμπράμοβιτς: Μεταβίβασε εταιρεία σε στέλεχος της Τσέλσι την ημέρα της ρωσικής εισβολής

Ο Ρώσος επιχειρηματίας Ρόμαν Αμπράμοβιτς μεταβίβασε μια εταιρεία, την οποία έλεγχε με επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, σε στέλεχος της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι την ημέρα που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, σύμφωνα με βρετανικά εταιρικά αρχεία.

Ήταν η δεύτερη φορά που ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι μεταβίβασε περιουσιακά στοιχεία σε στενό του συνεργάτη προτού η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση του επιβάλουν κυρώσεις αυτό τον μήνα.

16:18

Ο Πούτιν σε φιέστα για την προσάρτηση της Κριμαίας - Κόπηκε στον αέρα η ομιλία του

16:16

Τεράστιες θα είναι οι συνέπειες του πολέμου στην παγκόσμια οικονομία 

Μεγάλοι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησαν σήμερα για τις «τεράστιες» συνέπειες που θα έχει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία για την παγκόσμια οικονομία.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, δηλώνουν ότι αισθάνονται «φρίκη και βαθιά ανησυχία» και πως συναντήθηκαν χθες, Πέμπτη, για να συζητήσουν τον αντίκτυπό της και μια συλλογική απόκριση στη σύγκρουση.

Οι υπογράφοντες οργανισμοί, που περιλαμβάνουν επίσης την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), υπογραμμίζουν πως εκτός από «την ανθρωπιστική καταστροφή στην Ουκρανία, ο πόλεμος διαταράσσει επίσης τα μέσα επιβίωσης στην περιοχή και πέρα από αυτήν. Μειώνει τον εφοδιασμό σε ενέργεια, τρόφιμα, αυξάνει τις τιμές και θα βλάψει τη μετά την πανδημία ανάκαμψη σε όλο τον κόσμο».

16:09

Δηλώσεις Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ για Ουκρανία

  • Η ουκρανική κρίση δεν είναι κάτι που θέλουμε να βλέπουμε.
  • ΗΠΑ και Κίνα πρέπει να αναλάβουν ευθύνες διεθνώς και να καταβάλουν προσπάθειες για την παγκόσμια ειρήνη.

  • Η ειρήνη και η ασφάλεια είναι πολύτιμοι θησαυροί για τη διεθνή κοινότητα και πρέπει να διαφυλαχθούν.
  • Οι διαμάχες δεν είναι προς το συμφέρον καμίας πλευράς.
  • Οι διακρατικές σχέσεις δεν πρέπει να φτάνουν σε σημείο σύγκρουσης.

 

15:56

Ζελένσκι: Συνεχίζονται οι εργασίες διάσωσης στο θέατρο της Μαριούπολης

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι συνεχίζονται οι εργασίες διάσωσης στο βομβαρδισμένο θέατρο της Μαριούπολης, από το οποίο έχουν ανασυρθεί ζωντανοί μέχρι στιγμής 130 άνθρωποι.

Σε διαδικτυακές δηλώσεις του, ο Ζελένσκι είπε ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίζουν να εμποδίζουν τις αρχές από την αποτελεσματική δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στην υπό πολιορκία πόλη - λιμάνι στη νότια Ουκρανία.

15:45

Κόπηκε στον αέρα η ομιλία Πούτιν στο στάδιο Λουζνίκι

Η ρωσική κρατική τηλεόραση ξαφνικά διέκοψε τη μετάδοση της ομιλίας του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στο γεμάτο κόσμο στάδιο Λουζνίκι της Μόσχας, προβάλλοντας πατριωτικά τραγούδια από την εκδήλωση, η οποία διοργανώνεται με αφορμή  την όγδοη επέτειο από την προσάρτηση της Κριμαίας.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται το Reuters, ο Ρώσος πρόεδρος ολοκλήρωσε την ομιλία του και έφυγε από τη σκηνή.

15:31

Ζελένσκι: Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ουκρανία θα γίνει πλήρες μέλος της Ε.Ε.

15:26

Ομιλία Πούτιν στο στάδιο Λουζνίκι της Μόσχας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρέτισε την «ειδική επιχείρηση» -όπως την αποκαλεί η Μόσχα- στην Ουκρανία, εμφανιζόμενος στη σκηνή σε συγκέντρωση στο στάδιο Λουζνίκι της Μόσχας, μπροστά σε χιλιάδες ανθρώπους.

_

 

15:25

ΟΗΕ: Τουλάχιστον 816 νεκροί άμαχοι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής

Τουλάχιστον 816 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Ο πραγματικός απολογισμός πιστεύεται ότι είναι πολύ υψηλότερος, σημειώνει το Reuters.

15:21

Μεγάλες καταστροφές στο Χάρκοβο από τους βομβαρδισμούς

Υπό βομβαρδισμό βρίσκεται από τα ξημερώματα το Χάρκοβο. Η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ένα πολυώροφο κτίριο στην περιοχή έγινε στόχος βομβαρδισμών σήμερα το πρωί, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος, 11 ακόμη να τραυματιστούν και ένας ακόμη να εγκλωβιστεί στα ερείπια.

15:11

Μητσοτάκης: Κοινή ευρωπαϊκή απάντηση για την κρίση στην ενέργεια

Κατά τις δηλώσεις του μετά την τετραμερή συνάντηση της Ρώμης και αναφερόμενος στις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας, ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι «κορυφαίο ζήτημα για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή των λαών μας», τονίζοντας παράλληλα πως «κοινή μας πεποίθηση είναι πως η αντιμετώπιση μίας τέτοιας πρόκλησης απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή απάντηση. Δράσεις δηλαδή που θα προφυλάσσουν τις κοινωνίες μας, καθώς καμία χώρα δεν μπορεί από μόνη της να αντιμετωπίσει αυτήν την κρίση».

14:48

Η Ελλάδα αναλαμβάνει την ανοικοδόμηση του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη

Την ανοικοδόμηση του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη, το οποίο βομβαρδίστηκε από τις ρωσικές δυνάμεις, είναι έτοιμη να αναλάβει η Ελλάδα σύμφωνα με ανάρτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε με θερμά λόγια στη Μαριούπολη η οποία αποτελεί κέντρο της ελληνικής μειονότητας στην Ουκρανία αλλά και «σύμβολο της βαρβαρότητας του πολέμου» όπως έγραψε χαρακτηριστικά.

14:44

Ουκρανικές αρχές: 222 νεκροί στο Κίεβο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής

Οι αρχές της ουκρανικής πρωτεύουσας ανακοίνωσαν σήμερα ότι 222 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, ανάμεσά τους 60 άμαχοι και τέσσερα παιδιά.

Επιπλέον 889 άνθρωποι στο Κίεβο έχουν τραυματιστεί, οι 241 εκ των οποίων είναι άμαχοι, επεσήμαναν οι αρχές της πόλης σε ανακοίνωσή τους.

14:30

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ συνομίλησε με τον Μπορέλ για το πέμπτο πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε σήμερα ότι συνομίλησε με τον Ζοζέπ Μπορέλ, τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, σχετικά με ένα νέο πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Συζητήσαμε για την προετοιμασία του πέμπτου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ εις βάρος της Ρωσίας. Η πίεση θα συνεχίσει να αυξάνεται όσο χρειάζεται για να σταματήσει η ρωσική βαρβαρότητα. Συζητήσαμε επίσης για την προστασία και την βοήθεια προς τους Ουκρανούς που έφυγαν για την ΕΕ για να γλιτώσουν από τις ρωσικές βόμβες», έγραψε ο ίδιος στο Twitter.

14:23

Live οι δηλώσεις των Πρωθυπουργών της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας μετά την τετραμερή σύσκεψή τους

14:21

Ζελένσκι: Οπλίτες, γιατροί, διπλωμάτες, δημοσιογράφοι – Όλοι σε επιφυλακή, όλοι σε πόλεμο (εικόνες)

14:18

Επικοινωνία Ζελένσκι - Τζόνσον

Με τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον συνομίλησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Ευχαριστώ για την ισχυρή υποστήριξη, μεταξύ άλλων όσον αφορά την ασφάλεια. Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τον αντιπολεμικό συνασπισμό και να διασφαλίσουμε την ειρήνη» έγραψε ο κ. Ζελένσκι.

14:15

Σε απελάσεις Ρώσων διπλωματών προχωρούν Εσθονία και Λετονία

Τρεις Ρώσοι διπλωμάτες απελάθηκαν από την Εσθονία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Ίδιος αριθμός Ρώσων διπλωματών απελάθηκε και από τη Λετονία.

14:09

Η αναγκαστική συμβίωση Ρώσων και Ουκρανών τουριστών που ξέμειναν στην Αίγυπτο

Ρεπορτάζ των New York Times μεταφέρει το πώς κυλά η συνύπαρξη Ρώσων και Ουκρανών στην Αίγυπτο, όπου τους βρήκε ο πόλεμος, ενώ είχαν ταξιδέψει για διακοπές

13:49

Ζελένσκι: Εντός λίγων μηνών η γνωμοδότηση της Κομισιόν για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

Τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Όπως ανέφερε, με ανάρτησή του στο Twitter, «είχα μια ουσιαστική συνομιλία με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η γνωμοδότηση της Κομισιόν για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ θα είναι έτοιμη σε λίγους μήνες. Η ουκρανική κυβέρνηση και η Κομισιόν έχουν λάβει οδηγίες. Προχωράμε μαζί στον στρατηγικό μας στόχο».

13:48

Εικόνες καταστροφής στο Κίεβο - Πλάνα από drone

Το μέγεθος της καταστροφής έπειτα από βομβαρδισμούς στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο, αποτυπώνουν πλάνα από drone, τα οποία βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με το Anadolu, πρόκειται για πλάνα έπειτα από ρωσικές επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές του Κιέβου.

13:33

ΕΕ: Απαγόρευση εισόδου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο διπλωματικό και κυβερνητικό προσωπικό της Ρωσίας και της Λευκορωσίας

Tην απαγόρευση εισόδου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε διπλωματικό και κυβερνητικό προσωπικό της Ρωσίας και της Λευκορωσίας ανακοίνωσε η Πρόεδρος του κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

Ειδικότερα, σε ανάρτησή της στο Twitter αναφέρει: «Από σήμερα, στο διπλωματικό και κυβερνητικό προσωπικό της Ρωσίας και της Λευκορωσίας απαγορεύεται η είσοδος στις εγκαταστάσεις του Eυρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δεν υπάρχει χώρος στον Οίκο της Δημοκρατίας για όσους επιδιώκουν να καταστρέψουν τη δημοκρατική τάξη».

 

13:32

Μαριούπολη: Το θέατρο που βομβαρδίστηκε

Φωτ. ΑΡ

13:28

Πάπας Φραγκίσκος: Το αίμα και τα δάκρυα των παιδιών στην Ουκρανία κλονίζουν τη συνείδησή μας

Την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία καταδίκασε για ακόμη μία φορά ο Πάπας Φραγκίσκος, μιλώντας σε ένα συνέδριο της Καθολικής Εκκλησίας στη Μπρατισλάβα, την πρωτεύουσα της Σλοβακίας.

«Για άλλη μια φορά η ανθρωπότητα απειλείται από μια διεστραμμένη κατάχρηση εξουσίας και κομματικά συμφέροντα που καταδικάζουν τους ανυπεράσπιστους ανθρώπους να υποστούν κάθε μορφή βίαιης βίας», είπε.

«Το αίμα και τα δάκρυα των παιδιών, τα βάσανα γυναικών και ανδρών που υπερασπίζονται τη γη τους ή φεύγουν από τους βομβαρδισμούς κλονίζουν τη συνείδησή μας», είπε.

13:12

Πάνω από 197 χιλιάδες Ουκρανοί πρόσφυγες στη Γερμανία

Περισσότεροι από 197 χιλιάδες Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν καταφύγει στη Γερμανία από την αρχή του πολέμου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών.

13:11

Βουλγαρία: Απελαύνει 10 Ρώσους διπλωμάτες

Η Βουλγαρία αποφάσισε να απελάσει 10 Ρώσους διπλωμάτες αφού κατηγορήθηκαν για «ενέργειες ασύμβατες με το διπλωματικό τους καθεστώς», δήλωσε σήμερα η Ρωσίδα πρεσβευτής στη χώρα, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Αυτό το θεωρούμε ιδιαιτέρως μη φιλική ενέργεια και διατηρούμε το δικαίωμα να απαντήσουμε», δήλωσε η πρεσβευτής Ελεονόρα Μιτροφάνοβα στο TASS.

12:59

Ουκρανία: Τουλάχιστον 130 άνθρωποι έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής από το βομβαρδισμένο θέατρο της Μαριούπολης

Η αρμόδια επίτροπος της ουκρανικής Βουλής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Λιουντμίλα Ντενίσοβα δήλωσε την Παρασκευή ότι 130 άνθρωποι έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής από τα συντρίμμια του θεάτρου που χτυπήθηκε από αεροπορική επιδρομή την Τετάρτη στην πολιορκημένη Μαριούπολη.

Σε τηλεοπτικό μήνυμα, η Ντενίσοβα είπε ότι τα σωστικά συνεργεία παραμένουν στο σημείο, όπου πολλοί άνθρωποι είχαν βρει καταφύγιο.

 

12:56

Μοραβιέτσκι: Η Βαρσοβία θα «απορωσοποιήσει» την οικονομία της

Η Πολωνία θα ενεργήσει για να «απορωσοποιήσει» την οικονομία της, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, αίροντας την εξάρτηση από τη Ρωσία με σχέδια για την κατασκευή νέων αγωγών αερίου και την επιδότηση των αγροτών αναφορικά με την αύξηση των τιμών λιπασμάτων προκειμένου να διατηρηθούν οι τιμές τροφίμων σε χαμηλά επίπεδα.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η Πολωνία θα υποβάλει επισήμως αίτημα για ειρηνευτική αποστολή στην Ουκρανία κατά την επόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

12:52

Φον ντερ Λάιεν: Οι Ουκρανοί είναι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας, συνεχίζουμε τη στήριξη

Η επικεφαλής της Κομισιόν διεμήνυσε πως «μέχρι να μπορέσουν οι Ουκρανοί να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους και να ξαναχτίσουν την ανεξάρτητη και δημοκρατική χώρα τους με ειρήνη, θα τους καλωσορίσουμε και θα τους υποστηρίξουμε. Γιατί είναι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειάς μας»

12:45

Κίνα: Εστειλε αεροπλανοφόρο στα στενά της Ταϊβάν, λίγες ώρες πριν τις επαφές Μπάιντεν – Σι

Για διέλευση ενός κινεζικού αεροπλανοφόρου στα «ευαίσθητα» Στενά της Ταϊβάν, λίγες ώρες πριν την επικοινωνία του Τζο Μπάιντεν με τον Σι Τζινπίνγκ, κάνει λόγο το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας.

12:40

Πολίτες υποδέχονται γονατιστοί νεκρό Ουκρανό στρατιώτη

Συγκινεί βίντεο με Ουκρανούς πολίτες να υποδέχονται γονατιστοί τη σορό στρατιώτη που σκοτώθηκε στις μάχες. 

12:22

Πόλεμος στην Ουκρανία – ΟΗΕ: Κίνδυνος παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης

Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) δήλωσε σήμερα ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων στην Ουκρανία καταρρέουν, με ένα μέρος της υποδομής να έχει καταστραφεί και πολλά καταστήματα και αποθήκες να είναι πλέον άδεια.

12:06

Κρεμλίνο προς πολίτες: Μην τρέχετε να ψωνίσετε χαρτί υγείας και ζάχαρη

Οι Ρώσοι πολίτες φαίνεται να έχουν πανικοβληθεί από τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση και αδειάζουν τα ράφια των καταστημάτων τροφίμων και των φαρμακείων.

Έτσι την Παρασκευή το πρωί ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι οι πολίτες δεν χρειάζεται να τρέχουν σε καταστήματα και να αγοράζουν αποθέματα προϊόντων προσωπικής υγιεινής και τροφίμων.

«Είναι ξεκάθαρο ότι κάποιος δεν μπορεί να ελέγξει τα συναισθήματά του, αλλά απλώς αν γνωρίζετε τις de facto πληροφορίες, τότε καταλαβαίνετε ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία ανάγκη να τρέξετε στο κατάστημα και να αγοράσετε χαρτί υγείας, φαγόπυρο, ζάχαρη και ούτω καθεξής» είπε ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν σε επικοινωνία με τους δημοσιογράφους.

Οι ρωσικές αρχές καταγράφουν διπλασιασμό των πωλήσεων φαρμάκων από τις 24 Φεβρουαρίου και μετά, όταν άρχισε δηλαδή η εισβολή στην Ουκρανία.

12:02

Αξιωματούχος Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος: Η αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων στην Ουκρανία «καταρρέει»

12:00

Συνομιλία Πούτιν-Μακρόν το απόγευμα της Παρασκευής

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν θα έχει το απόγευμα της Παρασκευής ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο γραμματέας Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Ο πρόεδρος έχει προγραμματιστεί να έχει τηλεφωνική συνομιλία απόψε. Εφόσον έχει ήδη ανακοινωθεί από τη γαλλική πλευρά, θα το πω ότι θα είναι μια συνομιλία με τον Εμανουέλ Μακρόν. Νομίζω ότι μετά τις 7 μ.μ. ώρα Μόσχας [6 μ.μ. ώρα Ελλάδας] θα δώσουμε το κατάλληλο μήνυμα», είπε ο κ. Πεσκόφ.

11:48

Ο Σολτς ζήτησε από τον Πούτιν κατάπαυση του πυρός

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ζήτησε κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ρώσο πρόεδρο,

Η συνομιλία κράτησε μία ώρα και ο Σολτς τόνισε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση πρέπει να βελτιωθεί και να σημειωθεί πρόοδος στην εξεύρεση διπλωματικής λύσης το συντομότερο δυνατό.

11:46

Κρεμλίνο: Πούτιν και Ζελένσκι μπορεί να συναντηθούν αν υπάρξει συμφωνία

Η ανάγκη για συνάντηση μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας για υπογραφή της συμφωνίας θα εξαρτηθεί από τον τρόπο εφαρμογής του εγγράφου, και δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί, είπε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ πρόσθεσε ότι η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να εργαστεί ταχύτερα προς μια συμφωνία αλλά η ουκρανική δεν έχει επιδείξει την ίδια ετοιμότητα. Ευτυχώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, είπε.

Μιλώντας λίγο μετά την τηλεφωνική συνομιλία του Ρώσου προέδρου με τον Όλαφ Σολτς, ο κ. Πεσκόφ αναφέρθηκε με πολύ σκληρά λόγια στον Γερμανό καγκελάριο λέγοντας ότι δεν εξαρτάται από εκείνον να αποφασίσει ποιος θα ηγείται της Ρωσίας, αλλά από τον ρωσικό λαό.

11:45

Πούτιν σε Σολτς: Η Ουκρανία κάνει μη ρεαλιστικές προτάσεις

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε νωρίτερα ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν ανέφερε στον Σολτς πως το Κίεβο «προσπαθεί να επιβραδύνει τις ειρηνευτικές συνομιλίες» και ότι «κάνει μη ρεαλιστικές προτάσεις».

Παράλληλα, ο Πούτιν φέρεται να μετέφερε στον Γερμανό ομόλογό του ότι η Ρωσία «αναζητεί λύσεις μόνο σύμφωνα με τις αρχικές τις προσεγγίσεις».

11:41

Συνεχίζεται το ταξίδι του Έλληνα πρόξενου - «Παντελώς ψευδή τα δημοσιεύματα περί αιχμαλωσίας»

Ο γενικός πρόξενος στη Μαριούπολη, Μανώλης Ανδρουλάκης, είναι καλά και θα αναχωρήσει σε λίγο, προκειμένου να συνεχίσει το ταξίδι του, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι δημοσιεύματα που τον φέρουν να είναι αιχμάλωτος «είναι ο ορισμός του ψεύδους». «Το υπουργείο Εξωτερικών είναι σε συνεχή επαφή μαζί του και ευτυχώς όλα βαίνουν καλώς», επισημαίνουν.

Χθες, ο κ. Ανδρουλάκης είχε καταλύσει πλησίον του Ουμάν. Υπενθυμίζεται, πως η επιχείρηση απεγκλωβισμού του γενικού προξένου, καθώς και του επιτόπιου προσωπικού της αποστολής του ΟΑΣΕ, μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους, ξεκίνησε την Τρίτη 15 Μαρτίου με κατεύθυνση δυτικά. Σημειώνεται, πως η επιχείρηση λαμβάνει χώρα σε στενό συντονισμό με τον ΟΑΣΕ.

 

11:20

Σεργκέι Λαβρόφ: Η Δύση θέλει να έχουμε μηδενικό ρόλο στον κόσμο

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν σκοπό να έχει η Μόσχα μηδενικό ρόλο στον κόσμο, που για τους Αμερικανούς πρέπει να παραμένει μονοπολικός, ισχυρίστηκε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αγγλόφωνο ρωσικό δίκτυο RT. Τόνισε ότι αναμένει και πέμπτο κύμα κυρώσεων από τη Δύση.

Παράλληλα διέψευσε το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild ότι το αεροσκάφος του έκανε μεταβολή 180 μοιρών στον αέρα την Πέμπτη και επέστρεψε στη Μόσχα ενώ βρισκόταν καθ' οδόν προς το Πεκίνο.

11:13

Λαβρόφ: Θέλουμε να απομακρύνουμε κάθε απειλή από το ουκρανικό έδαφος

Σκοπός της Μόσχας είναι να απομακρύνει κάθε απειλή προς τη Ρωσία από το ουκρανικό έδαφος, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη που παραχωρεί αυτή την ώρα στο αγγλόφωνο ρωσικό δίκτυο RT. Υπογράμμισε μάλιστα ότι οι ψευδαισθήσεις της Ρωσίας για τη Δύση έλαβαν πλέον τέλος.

Φωτ.: Associated Press

Πρόσθεσε ότι η Ρωσία δεν είναι παρά ένας μικρός παίκτης στον παγκόσμιο πόλεμο των πληροφοριών, τονίζοντας ότι εκεί κυριαρχούν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και οι Ευρωπαίοι και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης δεν υπάρχουν στη Δύση.

Επαίνεσε παράλληλα το δίκτυο αυτό καθώς και το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik που ανθίστανται, όπως είπε, στη Δυτική προπαγάνδα.

11:11

Γιατί η Ουκρανία μετατρέπεται σε νεκροταφείο των ρωσικών αρμάτων – Ο ρόλος των Javelin

Η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία με τη μεγαλύτερη δύναμη αρμάτων μάχης στον κόσμο, αλλά οι απώλειες που έχει υποστεί αποκαλύπτουν αδυναμίες στο σύγχρονο πεδίο των συγκρούσεων.

Οι δυνάμεις της Μόσχας έχουν χάσει πάνω από 230 βαριά τεθωρακισμένα οχήματα, από τις 24 Φεβρουαρίου όταν και ξεκίνησε η εισβολή, σύμφωνα με τον ιστότοπο Oryx που καταγράφει τις απώλειες στρατιωτικού εξοπλισμού. Οι Ουκρανικές Αρχές ανεβάζουν τον αριθμό των κατεστραμμένων ρωσικών αρμάτων και τεθωρακισμένων στα 400. 

11:08

Ο δήμαρχος του Κιέβου στην περιοχή Ποντίλσκι που δέχθηκε ρωσικά πλήγματα

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και 19 τραυματίστηκαν

10:58

Λαβρόφ: Συνηθίσαμε να ζούμε με τις κυρώσεις, τελικά μας ενισχύουν

Η πίεση των κυρώσεων στη Ρωσία θα συνεχιστεί, αλλά η Ρωσία το έχει συνηθίσει, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κυρώσεις πάντα ενίσχυαν μόνο τη Ρωσία.

Πρόσθεσε ότι δεν είναι η Ρωσία που κλείνει την πόρτα στη Δύση αλλά το αντίθετο. Υποστήριξε μάλιστα ότι υπάρχουν πολλές χώρες που δεν θέλουν να παίρνουν εντολές από τον «Θείο Σαμ», αναφερόμενος στις ΗΠΑ. «Η Ουάσιγκτον θέλει τον κόσμο να μοιάζει με ένα αμερικάνικο σαλούν, όπου οι Αμερικανοί ορίζουν ποιος μπορεί να πυροβολεί», είπε χαρακτηριστικά.

10:50

Το νέο εξώφυλλο του TIME: Το σθένος της Ουκρανίας

10:48

Τουρκικά φαστ φουντ σπεύδουν στη Ρωσία στη θέση των Δυτικών

Τη θέση δυτικών αλυσίδων εστίασης που αποχώρησαν από τη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αναμένεται να πάρουν τουρκικά εστιατόρια γρήγορου φαγητού.

Η Ένωση Εμπορικών Κέντρων της Ρωσίας διαπραγματεύεται με τους ιδιοκτήτες της τουρκικής αλυσίδας εστιατορίων γρήγορου φαγητού Chitir Chicken για να ανοίξουν τα καταστήματά τους στη Ρωσία για να αντικαταστήσουν τις ξένες εταιρείες που έφυγαν.

Τα πρώτα καταστήματα μπορεί να εμφανιστούν ήδη από τα τέλη Μαΐου, δήλωσε στο πρακτορείο TASS την Παρασκευή ο επικεφαλής της ένωσης, Μπουλάτ Σακίροφ.

Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι αντιτίθεται στη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία.

10:35

612 Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (17/3/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 612 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 202 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

  • Από τον Προμαχώνα: 500
  • Από Ευζώνους: 27
  • Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 35
  • Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 49 και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 1.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 11.350 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 3.680 ανήλικοι.

10:30

Ο Τζο Μπάιντεν θα προειδοποιήσει τον Σι Τζινπίνγκ ότι αν το Πεκίνο βοηθήσει τη Ρωσία θα υποστεί «κόστη»

Τοποθετώντας το ντεκόρ, μερικές ώρες πριν από τη συζήτηση που θα έχουν σήμερα ο Τζο Μπάιντεν και ο Σι Τζινπίνγκ, οι ΗΠΑ έκαναν σαφές χθες Πέμπτη ότι η Κίνα θα εκτεθεί στον κίνδυνο να υποστεί αντίποινα εάν «υποστηρίξει τη ρωσική επίθεση» εναντίον της Ουκρανίας.

«Ανησυχούμε πως (οι Κινέζοι) σχεδιάζουν να βοηθήσουν άμεσα τη Ρωσία με στρατιωτικό εξοπλισμό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα μιλήσει με τον πρόεδρο Σι αύριο και θα του πει καθαρά ότι η Κίνα θα φέρει ευθύνη για κάθε ενέργεια με σκοπό να υποστηριχθεί η ρωσική επίθεση — και ότι δεν θα διστάσουμε να της επιβάλουμε κόστη», είπε χθες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν.

«Βλέπουμε με ανησυχία το ότι η Κίνα εξετάζει το να προσφέρει στη Ρωσία άμεση στρατιωτική βοήθεια», επέμεινε.

Η Ουάσιγκτον λέει πως ανησυχεί επίσης ότι η κινεζική κυβέρνηση θα βοηθήσει τη Μόσχα να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις. Πρόκειται για την πιο απερίφραστη προειδοποίηση που έχουν απευθύνει, δημόσια ή ιδιωτικά, οι ΗΠΑ στην Κίνα από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας την 24η Φεβρουαρίου. 

Η επικοινωνία Μπάιντεν - Σι προβλέπεται να γίνει στις στις 15:00 ώρα Ελλάδας.

10:23

Βίντεο: Oυκρανός στρατιώτης εμψυχώνει τους συναδέλφους του - Παίζει στο βιολί τον εθνικό ύμνο

10:21

ΠΟΥ: 34 ρωσικές επιθέσεις σε ουκρανικές δομές υγείας

Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το πρωί της Παρασκευής, οι ρωσικές επιθέσεις σε κλινικές και άλλες δομές υγείας στην Ουκρανία ανέρχονται πλέον σε 34 από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, δηλαδή σχεδόν μία με δύο κάθε ημέρα κατά μέσο όρο.

Από τις επιθέσεις αυτές, οι 11 έχουν βλάψει ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και οι επτά έχουν πλήξει και ασθενείς ή τραυματίες των δομών υγείας.

Άλλες επτά επιθέσεις έχουν πλήξει ασθενοφόρα, ενώ μία ακόμη έχει πλήξει αποθήκη ιατροφαρμακευτικού υλικού.

Την Παρασκευή το πρωί ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέπτεται ασθενείς και τραυματίες σε νοσοκομείο του Κιέβου.

10:18

Νexta: Βίντεο από εκρήξεις που σημειώθηκαν νωρίτερα στο Κίεβο

10:16

Παρίσι: Οι κυρώσεις έχουν αρχίσει να «χτυπούν» τη Ρωσία 

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε ότι ο αντίκτυπος των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι δυτικές χώρες στη Ρωσία ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αρχίσει να είναι «πραγματικά ορατός».

»Ευελπιστούμε οι κυρώσεις αυτές να υποχρεώσουν τον Πούτιν να αλλάξει τα σχέδιά του», δήλωσε ο Ατάλ στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα τα μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σε ένα τέταρτο πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.

10:06

Ουκρανία: Ένας νεκρός και τέσσερις τραυματίες από θραύσματα ρωσικού πυραύλου

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τέσσερις τραυματίστηκαν όταν θραύσματα ρωσικού πυραύλου έπεσαν σε κτίριο κατοικιών στο βόρειο τμήμα του Κιέβου σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Η υπηρεσία επεσήμανε σε ανακοίνωσή της ότι 12 άνθρωποι διασώθηκαν και 98 απομακρύνθηκαν από το πενταώροφο κτίριο.

Νωρίτερα αυτόπτης μάρτυρας είχε δηλώσει στο Reuters ότι μια έκρηξη ακούστηκε στο βόρειο τμήμα του Κιέβου σήμερα το πρωί και στη συνέχεια υψώθηκε καπνός στον ουρανό.

10:04

Ρωσία: Οι αυτονομιστές «σφίγγουν τον κλοιό» στη Μαριούπολη

Οι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία «σφίγγουν τον κλοιό» γύρω από τη Μαριούπολη με τη βοήθεια των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA Novosti.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι συγκρούσεις μαίνονται στο κέντρο της πόλης-λιμάνι που βρίσκεται στην Αζοφική θάλασσα.

«Στη Μαριούπολη οι μονάδες της (αυτοανακηρυχθείσας) Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, με τη στήριξη των ρωσικών ενοπλων δυνάμεων, σφίγγουν τον κλοιό και μάχονται εναντίον των εθνικιστών στο κέντρο της πόλης», επισήμανε ο Ιγκόρ Κονασένκοφ εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Παράλληλα, ο Κονασένκοφ υποστήριξε ότι οι αυτονομιστές αντάρτες «έχουν απελευθερώσει περισσότερο από το 90% του εδάφους της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ».

09:33

Τόμας Φρίντμαν: Εκπλήξεις στον πόλεμο του Πούτιν

Κάθε πόλεμος έχει εκπλήξεις. Το πιο εντυπωσιακό στον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία είναι ο αριθμός των δυσάρεστων εκπλήξεων για το Κρεμλίνο και των ευχάριστων για την Ουκρανία και τους συμμάχους της σε όλο τον κόσμο.

09:29

Κτίριο που βομβαρδίστηκε στο Κίεβο

Φωτ. Reuters

09:28

Λβιβ: Ρωσικοί πύραυλοι χτύπησαν εργοστάσιο επισκευής αεροσκαφών

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν σήμερα το πρωί εργοστάσιο επισκευής αεροσκαφών στην ουκρανική πόλη Λβιβ, καταστρέφοντας την εγκατάσταση, ενημέρωσε ο δήμαρχος Αντρίι Σάντοβι.

Η λειτουργία του εργοστασίου είχε ήδη ανασταλεί κι έτσι ο βομβαρδισμός δεν προκάλεσε απώλειες, πρόσθεσε.

«Αρκετοί πύραυλοι έπληξαν εργοστάσιο επισκευής αεροσκαφών. Το κτίριο καταστράφηκε. Η λειτουργία του εργοστασίου είχε ανασταλεί προηγουμένως, έτσι δεν έχουμε θύματα μέχρι στιγμής», ανέφερε μέσω Facebook ο δήμαρχος Σαντόβι.

09:18

«Όχι» από Φλώρο στη διάθεση αντιαεροπορικών στην Ουκρανία

Εμμεση πλην σαφή επιβεβαίωση της «Κ» συνιστά η δήλωση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου, περί μη παραχώρησης αντιαεροπορικών συστημάτων στην Ουκρανία.

08:54

Έκρηξη ακούστηκε στο βόρειο τμήμα του Κιέβου

Έκρηξη ακούστηκε στο βόρειο τμήμα του Κιέβου σήμερα το πρωί, και στη συνέχεια υψώθηκε καπνός στον ουρανό, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters. Προς το παρόν δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες για το περιστατικό.

08:49

Μαρίνα Οβσιανίκοβα: Μην γίνεστε ζόμπι – Μην ακούτε τη ρωσική προπαγάνδα

Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα διεθνώς, κατάφερε να γίνει η παρουσιάστρια του Πρώτου Καναλιού της Ρωσικής Κρατικής Τηλεόρασης, Μαρίνα Οβσιανίκοβα, καθώς η κίνηση της να διακόψει το δελτίο ειδήσεων την περασμένη Δευτέρα, ανοίγοντας ένα πλακάτ με συνθήματα κατά της εισβολής στην Ουκρανία, προκάλεσε αίσθηση και έκανε το γύρο του κόσμου.

Η ίδια μιλώντας στο BBC αναλύει τα κίνητρα της πράξης της, περιγράφει την αντιμετώπιση που είχε από τις Αρχές και καλεί τον ρωσικό λαό να αναζητήσει άλλες πηγές ενημέρωσης μακριά από την κρατική προπαγάνδα. 

08:45

Λευκός Οίκος: Οι πρόεδροι Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ θα συζητήσουν στις 15:00 για την Ουκρανία και τον διμερή οικονομικό ανταγωνισμό 

08:42

Ρωσία: Δημιούργησε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την περιοχή Ντονμπάς

Η Ρωσία έχει δημιουργήσει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την περιοχή Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε αξιωματούχος της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντοντέτσκ, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Interfax.

08:28

Δήμαρχος Λβιβ: Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν τη συνοικία του αεροδρομίου

Ρωσικοί «πύραυλοι» έπληξαν σήμερα τη συνοικία του αεροδρομίου της Λβιβ (δυτικά), μεγάλης ουκρανικής πόλης κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, ανακοίνωσε ο δήμαρχός της Αντρίι Σάντοβι.

«Πύραυλοι έπληξαν τη συνοικία του αεροδρομίου της Λβιβ», ανέφερε ο δήμαρχος μέσω Facebook, διαβεβαιώνοντας ότι δεν χτυπήθηκε το ίδιο το αεροδρόμιο.

Οι αρχές αποτιμούν την κατάσταση και θα δώσουν αργότερα νεότερα, πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο ανέφερε πως ακούστηκαν τρεις ισχυρές εκρήξεις στην πόλη.

08:20

Ακόμη ένας στρατηγός της Μόσχας νεκρός

Σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, επρόκειτο για τον αντιστράτηγο του μηχανοκίνητου τάγματος πεζικού Ολεγκ Μιτιάγεφ

08:09

Σε τεντωμένο σχοινί κινεζικοί όμιλοι λόγω Ρωσίας

Οι κινεζικοί όμιλοι βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος της εξωτερικής πολιτικής του Πεκίνου. Οσοι διατηρούν υπεράκτιες δραστηριότητες πλήττονται από τη θέση που παίρνει η κυβέρνησή τους στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αυτός ο πόλεμος θα μπορούσε να επισπεύσει την υποβάθμιση των φιλοδοξιών για διεθνή επέκταση των κινεζικών εταιρειών.

07:57

Ντονμπάς: Οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές ισχυρίζονται πως η Ουκρανία βομβάρδισε την περιφέρεια Λουγκάνσκ

Οι αυτονομιστές καταγγέλλουν ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις βομβάρδισαν με πυροβολικό πέντε κοινότητες στην περιφέρεια Λουγκάνσκ σε 24 ώρες.

07:55

 

Βίντεο: Η διάσωση μιας γάτας από τα συντρίμμια

07:53

Εκρήξεις σε πολλές ουκρανικές πόλεις

Εκρήξεις ακούστηκαν σε πλήθος πόλεις της Ουκρανία το πρωί. Περίπου στις 6:00 στο Βοσνεσένσκ της περιοχής του Μικολάιβ, οι Ρώσοι φέρονται να εξαπέλυσαν αεροπορική επιδρομή σε μια από τις αποθήκες.

Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για τραυματίες και νεκρούς, κατά τον δήμαρχο της περιοχής.

Ήχοι εκρήξεων αναφέρθηκαν και στο Λβιβ γύρω στις 6.30. Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για καταστροφές και τραυματισμούς, δήλωσε ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του Υπουργού Εσωτερικών.

07:46

Η Ρωσία πλήρωσε σε δολάρια τους πιστωτές της και απέφυγε τη χρεοκοπία

Παρά τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratigns και S&P περί επικείμενης χρεοκοπίας της Ρωσίας, η Μόσχα κατέβαλε τελικά σε δολάρια τα 117 εκατ. που όφειλε ως τόκους στους πιστωτές της για ομόλογα αξίας 38,5 δισ. δολαρίων που έχει εκδώσει σε δολάρια.

07:41

Πρόσθετες κυρώσεις από Ιαπωνία στη Ρωσία

Το Τόκιο επέβαλε νέες κυρώσεις στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία, βάζοντας στο στόχαστρο 15 φυσικά και εννέα νομικά πρόσωπα, ανάμεσά τους αξιωματούχους του τομέα της άμυνας και της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για τις εξαγωγές ρωσικών στρατιωτικών ειδών, της Rosoboronexport.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που υφίστανται κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης τυχόν πόρων που διαθέτουν στην ιαπωνική δικαιοδοσία, είναι η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, και άλλοι. Στο στόχαστρο μπήκε επίσης η United Aircraft Corp., κατασκευάστρια αεροσκαφών.

Συνολικά, έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε 95 φυσικά και νομικά πρόσωπα από την ιαπωνική κυβέρνηση, ανάμεσά τους επτά τράπεζες.

Έχει διαταχθεί επίσης το πάγωμα πόρων που τυχόν διαθέτουν οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Λευκορωσίας Αλεξάνταρ Λουκάσενκο.

07:27

Εκρήξεις στο Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία

Τουλάχιστον τρεις ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στην πόλη Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, το πρωί της Παρασκευής ανέφερε το ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Κανάλι 24 μέσω της πλατφόρμας Telegram.

Το ειδησεογραφικό δίκτυο μεταφόρτωσε στην πλατφόρμα σύντομο βίντεο στο οποίο εικονίζεται να υψώνεται πυκνό σύννεφο καπνού στον ορίζοντα.

07:25

Η Σλοβακία θέτει τους όρους της για να στείλει S-300 στην Ουκρανία

Η Σλοβακία διαβεβαίωσε χθες Πέμπτη πως δεν αποκλείει το να στείλει στην Ουκρανία ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα S-300, αλλά υπό τον όρο πως θα παραλάβει αντίστοιχα για την αντικατάστασή τους, ώστε να μην τρωθεί η άμυνα του NATO.

«Συζητήσαμε με τις ΗΠΑ, με την Ουκρανία και άλλους συμμάχους την πιθανότητα ανάπτυξης, ή αποστολής όλων των συστημάτων S-300 που διαθέτουμε στους Ουκρανούς», δήλωσε στον Τύπο ο σλοβάκος υπουργός Άμυνας Γιάροσλαβ Ναντ.

«Είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε, αμέσως μόλις θα έχουμε (λύση για) την αναγκαία αντικατάστασή τους», πρόσθεσε ο υπουργός, ο οποίος εκφράστηκε έχοντας στο πλευρό του τον αμερικανό ομόλογό του, τον Λόιντ Όστιν, στην Μπρατισλάβα.

07:23

Κιέβο: Οι Ουκρανοί διασώστες επιχειρούν σε φλεγόμενο κτίριο μετά από βομβαρδισμούς

Φωτ. Reuters

07:22

 

Το ουκρανικό επιτελείο διατείνεται πως πέρασε στην αντεπίθεση σε προάστια του Κιέβου

Ο ουκρανικός στρατός διεξάγει επιχειρήσεις για να καθαρίσει προάστια του Κιέβου από τις ρωσικές δυνάμεις, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο.

Ο επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων στην περιφέρεια του Κιέβου Ολεξάντρ Πάβλιουκ είπε στην ουκρανική τηλεόραση αργά χθες βράδυ ότι οι δυνάμεις του συναντούν «εχθρική αντίσταση», σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

 

07:21

Ουκρανία: Σαφής προειδοποίηση της Ουάσιγκτον στην Κίνα

Μερικές ώρες πριν τη συζήτηση που θα έχουν την Παρασκευή ο Τζο Μπάιντεν και ο Σι Τζινπίνγκ, οι ΗΠΑ έκαναν σαφές την Πέμπτη ότι η Κίνα θα εκτεθεί στον κίνδυνο να υποστεί αντίποινα εάν «υποστηρίξει τη ρωσική επίθεση» εναντίον της Ουκρανίας.

07:20

Ζελένσκι: Οι ουκρανικές αρχές διατηρούν τον έλεγχο των κρίσιμων σημείων της χώρας

Οι ουκρανικές δυνάμεις διατηρούν των έλεγχο αρκετών περιοχών-κλειδιών της χώρας που συνεχίζουν να προσπαθούν να κυριεύσουν οι ρωσικές δυνάμεις, διαβεβαίωσε τα ξημερώματα της Παρασκευής ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τρεις εβδομάδες και πλέον μετά την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας.

Τα ουκρανικά στρατεύματα αντέδρασαν σε κάθε επιχείρηση των ρωσικών μονάδων, είπε ο αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου μηνύματός του που μεταφορτώθηκε την πλατφόρμα Telegram τις πρώτες πρωινές ώρες.