ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Στην αρχή, όταν το διακύβευμα ήταν οι κανόνες υγειονομικώς ορθής συμπεριφοράς, η ιδέα να επιστρατευθούν διασημότητες ως κομιστές του μηνύματος έμοιαζε σωστή.


ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Η θέση της Αμερικής στον κόσμο αλλάζει δραματικά. Ο ιστορικός του μέλλοντος σίγουρα θα επιλέξει τις χαοτικές σκηνές από την εγκατάλειψη της Καμπούλ από τους Αμερικανούς σαν ένα σημαντικό ορόσημο στην «άνοδο και στην πτώση» της Υπερδύναμης.


ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

«Μεσ’ στου Αιγαίου τα νερά αγγέλοι φτερουγίζουν/ κι εκτός από κορονογιούς και πυρκαγιές σκορπίζουν» l – έτσι, για να αποκατασταθεί, ει δυνατόν, το άκαιρο κλείσιμο της περασμένης στήλης, που έκανε λόγο μόνο για τους ιούς.


ΑΡΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ

Σε αντίθεση με ό,τι τείνουμε να πιστέψουμε τις τελευταίες μέρες, εν μέρει λόγω οξυμένων αισθημάτων, εν μέρει λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης, η φωτιά δεν είναι μια εύπλαστη και παραμετροποιήσιμη κατάσταση που η εξέλιξή της εξαρτάται απολύτως από την ετοιμότητα και τις ικανότητές μας.
ΜΑΡΩ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

Και τα δύο γεγονότα συμβαίνουν στην Ευρώπη σχεδόν ταυτόχρονα: Από τη μία μεριά εννέα μουσεία της Ολλανδίας συνεργάζονται πλέον σε ένα έργο ύψους 4,5 εκατ. ευρώ, προκειμένου να διαμορφώσουν από κοινού μια νέα πρακτική για τη διαχείριση των αποικιακών συλλογών των μουσείων.
ΕΛΕΑΝΝΑ ΒΛΑΣΤΟΥ

Κάθε χρόνο εναποθέτω όλες μου τις προσδοκίες στις καλοκαιρινές διακοπές. Τις θέλω ζεστές, ράθυμες, παρατεταμένες, απρόσμενες στις γνωριμίες, προβλέψιμες στα συμβάντα, ξεκούραστες και νεανικά ξεπατωμένες.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ

Το καλοκαίρι του 2021 εγγράφεται στη συλλογική μας μνήμη των Νεοελλήνων, μόνο ή κυρίως, σαν επίταση δύσπνοιας. Από τις μεγάλες πυρκαγιές, αλλά και από την κοινωνική συμφορά που αντιπροσωπεύει ο ευτελισμός του λειτουργήματος της πληροφόρησης.ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

Με αφορμή την επικείμενη έναρξη του Παγκόσμιου Κυπέλλου ποδοσφαίρου (12/6 -13/7) και με φόντο την πλούσια ιστορία αυτής της μεγάλης γιορτής κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες το «Μυθιστόρημα του Μουντιάλ» του Αργύρη Παγαρτάνη. Σε 218 δισέλιδα αφηγήματα με συγκλονιστικές λεπτομέρειες καταγράφεται η αλληλεπίδραση ποδοσφαίρου και κοινωνίας...


ΜΑΡΙΟΣ ΔΑΝΗΛΟΠΟΥΛΟΣ

Τα τελευταία βήματα πριν την επίσημη έναρξη της μάχης για την ηγεσία προετοιμάζουν ενόψει φθινοπώρου, Φώφη Γεννηματά, Ανδρέας Λοβέρδος και Νίκος Ανδρουλάκης – Πιθανό να υπάρξει τουλάχιστον ακόμη μια υποψηφιότητα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΡΥΜΙΩΤΗΣ

Ενα πρόσφατο επεισόδιο από τον «Τροχό της Τύχης» που προβάλλεται από το Star, ήταν η αφορμή για το σημερινό κείμενο. Η παίκτρια έπρεπε να εκφωνήσει τον γρίφο, σύμφωνα με τα γράμματα που είχαν ήδη αποκαλυφθεί, ώστε να κερδίσει το ποσό των ευρώ που είχε μαζέψει. Ο παρουσιαστής κόντεψε να πάθει εγκεφαλικό όταν άκουσε την παίκτρια […]ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ

Η πρόληψη νέων πυρκαγιών και της περαιτέρω καταστροφής του δασικού πλούτου της χώρας παράλληλα με την ταχεία αποκατάσταση των πυροπλήκτων, η διαχείριση του αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων κορωνοϊού με την επιστροφή από τα νησιά να επιβαρύνει το σκηνικό, η πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά την εν μέρει πλασματική εικόνα που δημιουργεί η τουριστική κίνηση, η πορεία των σχέσεων με την Τουρκία και η αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού, συνθέτουν το βαρύ περιβάλλον μέσα στο οποίο θα κινηθεί από το φθινόπωρο η κυβέρνηση.


ΓΙΟΥΛΗ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Οποιος έχει βιώσει εμπειρία δασικής πυρκαγιάς στην ελληνική επαρχία και γνωρίζει πώς είναι να απειλείται ο τόπος του, το χωριό του, ξέρει ότι η εκκένωση για την οποία μεγάλη συζήτηση έχει ξεκινήσει με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, γινόταν πάντοτε.


ΤΑΣΟΥΛΑ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Αγαπητό μου ημερολόγιο, δεν είχα διάθεση να σου γράψω τις τελευταίες ημέρες. Εδώ και μήνες προσπαθώ να εκδώσω πιστοποιητικό ασφαλιστικής ενημερότητας –για συμβολαιογραφική πράξη που εκκρεμεί– μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΦΚΑ.ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΗΡΑΣ

Σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης εξελίσσεται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητάει συνάντηση του προέδρου του με το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η κατάρρευση του καθεστώτος στο Αφγανιστάν εξηγείται από τη διαφθορά του. Οσοι ασχολούνταν με τις υποθέσεις της χώρας ήξεραν πως δισεκατομμύρια από τη βοήθεια εξαφανίζονταν στη «φύση» – για να χρησιμοποιήσω τη φράση ενός Γάλλου αναλυτή.


ΚΩΣΤΑΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ

Το πλεονέκτημα των Μεγάλων Δυνάμεων είναι ότι έχουν τη δυνατότητα να διαπράττουν κεφαλαιώδη σφάλματα χωρίς να υφίστανται τις συνέπειες της αφροσύνης τους, για κάποιο ικανό διάστημα.


ΣΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Μια διαδρομή που θα ξεκινάει από ένα «δωμάτιο» με φοίνικες και θα καταλήγει στην «υδάτινη» νέα πλατεία Αριστοτέλους, με οργανωμένους ενδιάμεσους σταθμούς, θα κάνει ο επισκέπτης της Θεσσαλονίκης όταν ολοκληρωθεί η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της πόλης με την πρόταση που κέρδισε το πρώτο βραβείο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό του Δήμου Θεσσαλονίκης. ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΛΙΤΣΗΣ

Η Dixie, η δεύτερη μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία της Καλιφόρνιας, και δεκάδες άλλες κατακαίνε τη δυτική ακτή των ΗΠΑ εδώ και έναν έως τέσσερις μήνες. Τριακόσιες πυρκαγιές στη Βρετανική  Κολούμπια, στον Καναδά.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΠΕΡΝΑΡΑΚΟΥ

Σήμερα 12 Οκτωβρίου γιορτάζουμε την επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς. Τα τελευταία επτά χρόνια μέχρι πέρυσι ένα πλούσιο μείγμα εκδηλώσεων οργανωνόταν από το ΄Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, την Περιφέρεια Αττικής, τον Δήμο Αθηναίων, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και την ΕΡΤ.
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗΣ

Εξακολουθεί να εξαπλώνεται ραγδαία η πανδημία COVID-19, καθώς πολλές χώρες επιτρέπουν περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες και ανοίγουν τα σύνορά τους στην προσπάθεια να αναζωογονήσουν την οικονομία τους. Εξαρση νέων κρουσμάτων σημειώνεται στη Σερβία και στη Βουλγαρία, ενώ στην Ισπανία οι Αρχές έθεσαν υπό καραντίνα 270.000 κατοίκους.ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΑΤΣΙΜΠΡΑΣ

Θα φανταζόταν ποτέ κανείς ότι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) θα έπαιρναν συμβουλές από έναν Ιταλό αρχιμαφιόζο για να ανταποκριθούν σε μία από τις πιο κρίσιμες αποστολές της καριέρας τους;


ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΝΤΟΣ

Η μαύρη τρύπα των πρόωρων ευρωπαϊκών αποκλεισμών έχει γίνει κακιά συνήθεια τα τελευταία χρόνια και απειλεί το ελληνικό ποδόσφαιρο με ακόμα χειρότερες μέρες. Εκεί που κάθε καλοκαίρι νομίζουμε ότι πιάσαμε τον πάτο του βαρελιού και δεν έχει παρακάτω, το επόμενο ζούμε ξανά μεγαλύτερους εφιάλτες. Αυτή τη φορά, οι αποκλεισμοί της ΑΕΚ και του Αρη από […]ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Η κλιματική αλλαγή και οι επικείμενες φυσικές καταστροφές αποτελούν άμεσο κίνδυνο για την ελληνική οικονομία, καθώς η χώρα εμφανίζεται ιδιαίτερα ευάλωτη έναντι της κλιματικής αλλαγής.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ

Οι Ελληνοκύπριοι, που σχεδόν δύο δεκαετίες τώρα έχουν το «προνόμιο» να επισκέπτονται τα Κατεχόμενα, πηγαίνουν μέχρι τα Βαρώσια, σταματούν στον φράχτη και προσπαθούν να εντοπίσουν το σπίτι τους ανάμεσα στα χαλάσματα.


ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ

Οφείλουμε ευγνωμοσύνη στον Στέφανο Τσιτσιπά, όχι μόνο για τις συγκινήσεις που μας προσφέρει στο αθλητικό πεδίο, αλλά και επειδή οι δηλώσεις του για το εμβόλιο του κορωνοϊού μάς υπενθύμισαν ότι η κοινωνία μας βρίσκεται σε έναν ιδιότυπο πόλεμο, όπου πολλοί πεθαίνουν σχεδόν απαρατήρητα.ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

«Προσπάθησα μέσα από τη χαρτογράφηση των στοιχείων του σκεπτικού μας να αναδείξω και την έλλειψη από την πολιτική ζωή μας μιας κουλτούρας της σύνθεσης, η οποία προϋποθέτει την πρόθεση για τη διαμόρφωση συναινέσεων. Απειλητικές ή όχι, η επιδίωξη συναινέσεων συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του πολιτικού μας συστήματος και των κομμάτων του».


ΚΩΣΤΑΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ

Γελά ο μωρός καν τι μη γελοίον η. Ο εκλεκτός σοφός Πιττακός ο Μυτιληναίος προφανώς δεν εννοούσε όσους ξεκαρδίζονται αντί υπόκλισης ενώπιον κάποιου ισχυρού αστειευόμενου ή από ευγενική συγκατάβαση στον χωρατατζή της πλάκας· ο Πιττακός αφόριζε, χωρίς να ανήκει σε ιερατείο, ευθέως τους ηλιθίους. 

ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΛΙΝΗΣ

Το έτος 1959 ήταν κομβικό για την ιστορία της μουσικής. Μολονότι το ροκ εν ρολ μεσουρανεί και δείχνει πως σιγά σιγά θα θέσει σε άτακτη υποχώρηση την τζαζ, εκείνη είναι η χρονιά που θα χάσει τρία αστέρια του σε αεροπορικό δυστύχημα, με πιο μεγάλη απώλεια τον Μπάντι Χόλι (οι άλλοι δύο ήταν οι Ρίτσι Βάλενς και Μπιγκ Μπόπερ).
ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

Λέγαμε χθες ότι ο κ. Στέφανος Τσιτσιπάς είναι μόλις 23 χρόνων και συνεπώς στην «κλίμακα Βούτση» κατατάσσεται στην κατηγορία «ανθυποπιτσιρικάς χαρά γεμάτος».
ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΑΝΤΖΙΔΗΣ*

«Και τι να κάνει ο Τσίπρας όταν χάσει τις εκλογές;» με ρώτησε ένας φίλος τις προάλλες. «Θα χάσει λες;» ρώτησα με προσποιητή απορία. Με κοίταξε περιφρονητικά και απάντησε κοφτά: «Θέλει και ’ρώτημα;» Η αλήθεια είναι πως η ήττα δεν θα είναι εύκολο ζήτημα για τον Τσίπρα, καθώς έχει ήδη συλλέξει δύο συνεχόμενες.ΣΑΚΗΣ ΜΟΥΜΤΖΗΣ

Η επιλογή του κ. Σταύρου Μπένου ως επικεφαλής της ομάδας για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας έθεσε ευθύς εξαρχής ψηλά τον πήχυ των προσδοκιών.ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο η συμφωνία μεταξύ Δημοσίου και Cοsco Shipping για τη μεταβίβαση του υπολοίπου 16% του ΟΛΠ στην Cosco και την πενταετή παράταση για την ολοκλήρωση των υποχρεωτικών επενδύσεων. 
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ

Το τένις είναι ίσως το μοναδικό άθλημα χωρίς βάση, έδρα, εστία. Οι σπουδαίοι του είδους, όσοι καταφέρνουν να καταταχθούν στη χορεία των πρώτων, γίνονται αναγκαστικά νομάδες.
ΣΤΑΘΗΣ Ν. ΚΑΛΥΒΑΣ*

Στην καρδιά της δημοκρατίας βρίσκεται η αντιπαράθεση: ποιος μπορεί να φανταστεί ένα μονοκομματικό δημοκρατικό καθεστώς; Στις περισσότερες δημοκρατίες, η αντιπαράθεση αυτή δομείται πάνω στον άξονα Αριστεράς – Δεξιάς που, παρά την αυθαίρετη προέλευσή του (το πού κάθισαν οι Γάλλοι εκπρόσωποι των τριών τάξεων το 1789), την ασταθή και μόνιμα εναλλασσόμενη εννοιοδότησή του και τη μόνιμη […]ΚΩΣΤΗΣ Π. ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΣ

Στην αλυσίδα των κρίσεων που έχουν κληθεί να διαχειριστούν τους τελευταίους είκοσι πέντε μήνες ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση προστέθηκαν αίφνης οι καταστροφικές πυρκαγιές σε Αττική, Εύβοια και Ηλεία, μεταβάλλοντας τα πολιτικά δεδομένα αλλά και τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΣ*

Και ξαφνικά η πλατεία γέμισε ανθρώπους που βγήκαν λες από τις σκοτεινότερες γωνιές της χώρας. Ρασοφόροι αντιεμβολιαστές, έξαλλες μαινάδες, γενειοφόροι κραδαίνοντες εικόνες και συνθήματα, ακατανόητα ορισμένα, άλλοι αλαλάζοντες, άλλοι ήρεμοι, πειθήνιοι, σαν υπνωτισμένοι βαδίζοντας ενάντια στους εχθρούς του Γένους.ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. «Καταστροφή» χαρακτήρισε τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοσέπ Μπορέλ. Μιλώντας νωρίτερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Μπορέλ είπε επίσης ότι δεν θα είναι εφικτό να διασωθούν όλοι οι Αφγανοί που συνεργάστηκαν με την αποστολή της Ε.Ε. στη χώρα και οι οικογένειές τους. Ο Ισπανός […]


ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, πολύ ισχυρό είναι το σενάριο τα επόμενα 24ωρα να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

Για τους ομογενείς, αλλά και τους ελληνογεννημένους που ζούσαν στη Βοστώνη και στα περίχωρά της, η φωνή του Ορέστη Δημητριάδη ήταν επί δεκαετίες ολόκληρες ο συνδετικός κρίκος με την Ελλάδα.ΑΝΔΡΕΑΣ ΡΙΚΑΚΗΣ

Αυτός είναι ο υπότιτλος της τελευταίας δημιουργίας του Δ. Παπαϊωάννου με τίτλο «Ο μεγάλος Δαμαστής». Δεν ανακάλυψα το «παιδικό κόμικ» (ο Δημήτρης υπήρξε εξαιρετικός κομίστας), ούτε τον «Μεγάλο Δαμαστή».


ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΑΓΚΟΣ

Ενώ οι ΗΠΑ και γενικότερα η Δύση προσπαθούν (α) να καταλάβουν πώς και γιατί επικράτησαν οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, (β) να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα της προσχώρησής του επίσημα στο φανταμενταλιστικό Ισλάμ, έχουν αρχίσει οι συζητήσεις για τις πιθανές επιπτώσεις στη διεθνή σκηνή.