PlanetsΈντυπη συνδρομή E-paper

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιστορική επιλογή, σήμα συναίνεσης

Την υπέρβαση των κομματικών γραμμών και τον συμβολισμό της μετάβασης σε μια νέα εποχή για τη χώρα σηματοδοτεί η απόφαση του πρωθυπουργού να προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, υποψηφιότητα μέσω της οποίας επιδιώκει να επιτύχει ευρεία συναίνεση, καθώς δεν προέρχεται από τον χώρο της Ν.Δ.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ gkat_01_1701_page_1_image_0001

Στην Αθήνα για κρίσιμες επαφές ο στρατηγός Χαφτάρ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

Μέρος της ευρύτερης διπλωματικής προσπάθειας της Αθήνας να ενισχύσει τη θέση της ενόψει της Διάσκεψης του Βερολίνου, με βασικό σκοπό την αποφυγή εξελίξεων που θα βλάπτουν περαιτέρω τα ελληνικά συμφέροντα, αποτελεί η έκτακτη επίσκεψη του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή. 

ΕΛΛΑΔΑ

Πιλοτική εφαρμογή των ΣΔΙΤ στην Υγεία

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Από τρία νοσοκομεία, δύο της Αττικής και ένα της Περιφέρειας, θα ξεκινήσουν πιλοτικά οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) στον χώρο της Υγείας. Οι συμπράξεις αυτές αφορούν την προμήθεια ακριβού ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιτροπή Σοφών για το νέο 10ετές πρόγραμμα ανάπτυξης

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Στη σύσταση Επιτροπής Σοφών, που θα εκπονήσει το νέο 10ετές σχέδιο ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, προχωράει το Γραφείο του Πρωθυπουργού. Πρόεδρος ορίστηκε ο νομπελίστας καθηγητής του London School of Economics (LSE) Χριστόφορος Πισσαρίδης, αναπληρωτής του ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Βέττας και λοιπά μέλη της με συντονιστικό ρόλο οι καθηγητές του LSE Δημήτρης Βαγιανός και του Πανεπιστημίου Yale Κωνσταντίνος Μεγήρ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιταχύνεται η άνοδος των τιμών στην αγορά ακινήτων

ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ

Η περιουσία των Ελλήνων, τα ακίνητα, ανακτά σταδιακά την αξία της. Η ελληνική αγορά ακινήτων κατάγραψε το τρίτο τρίμηνο 2019 την πέμπτη μεγαλύτερη αύξηση τιμών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 9,1%.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ελίζα Φερέιρα στην «Κ»: «Η δουλειά για τη μετάβαση πρέπει να αρχίσει τώρα»

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ

Η Ελλάδα πρέπει να δράσει άμεσα ώστε να μπορέσει να αξιοποιήσει το επενδυτικό πακέτο «Βιώσιμη Ευρώπη», υπογραμμίζει σε συνέντευξή της στην «Κ» η επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίζα Φερέιρα, που επισκέπτεται την Αθήνα. 

ΚΟΣΜΟΣ

Πιστός στα καθήκοντά του ο πρίγκιπας Χάρι

Την πρώτη του δημόσια εμφάνιση, εκτελώντας βασιλικά καθήκοντα, μετά τη θύελλα του Megxit πραγματοποίησε ο πρίγκιπας Χάρι, ο οποίος επισκέφθηκε τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για την κλήρωση των ομάδων που θα συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι του 2021.

ΕΛΛΑΔΑ

Καταθέσεις αστυνομικών για Κουκάκι: «Δεχθήκαμε τσιμεντόλιθους, περιττώματα...»

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

«Δεχθήκαμε σφοδρότατες επιθέσεις... με ρίψεις πετρών, περιττωμάτων, τσιμεντόλιθων, πυροσβεστήρων και άλλων βαριών αντικειμένων, με προφανή σκοπό να μας προκαλέσουν σοβαρή σωματική βλάβη», αναφέρεται σε κατάθεση αστυνομικού που συμμετείχε στην επιχείρηση για την εκκένωση του κτιρίου στην οδό Ματρόζου, στο Κουκάκι.

ΚΟΣΜΟΣ

350.000 εκτοπισμένοι από το Ιντλίμπ

Σε 350.000 ανέρχονται οι εκτοπισμένοι από το Ιντλίμπ της Συρίας τον τελευταίο ενάμιση μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Πρόκειται κυρίως για γυναίκες και παιδιά, που αναζητούν καταφύγιο κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από την περιοχή, ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη και το συριακό πυροβολικό σφυροκοπούν πόλεις και χωριά.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προαναγγέλλει έρευνες ο Ερντογάν

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

Τον ακριβή τόπο και χρόνο των σεισμικών ερευνών που προανήγγειλε χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιχειρεί να προσδιορίσει η Αθήνα, η οποία ήλθε αντιμέτωπη χθες με ακόμα ένα βήμα ρητορικής κλιμάκωσης, απόλυτα συνδεδεμένο με τις επιπτώσεις του μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψαν Aγκυρα και Τρίπολη.

ΕΛΛΑΔΑ

«Ασφαλή» τα βρετανικά πτυχία για τους Ελληνες φοιτητές

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

Καμία αλλαγή στο καθεστώς αναγνώρισης των βρετανικών πτυχίων στην Ελλάδα δεν θα επιφέρει το Brexit, καθώς η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως συμπεριλαμβάνει και τα βρετανικά ΑΕΙ, και κατ’ επέκταση και τα κολέγια-παραρτήματά τους στη χώρα μας, στη ρύθμιση με την οποία τα πτυχία των ΑΕΙ από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναγνωρίζονται στην Ελλάδα.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκπονείται δεκαετές στρατηγικό σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης

ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Στη συγκρότηση της διευθύνουσας επιτροπής (Steering Committee) που θα απαρτίζεται από μέλη της κυβέρνησης και κυρίως του ιδιωτικού τομέα για την εκπόνηση δεκαετούς στρατηγικού σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης προχωράει εντός του Ιανουαρίου ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης. 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημιουργική λογιστική με δημόσιες επενδύσεις

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Σε λογιστικά τρικ με τις δημόσιες επενδύσεις, προκειμένου να εμφανίζεται υψηλότερο υπερπλεόνασμα κατέφυγε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θόδωρος Σκυλακάκης. Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, η τότε κυβέρνηση «πάρκαρε» το 2018 1,3 δισ. του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων σε φορείς της γενικής κυβέρνησης.

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Τεκμήριο ωριμότητας

Η ευρεία συναίνεση των μεγαλύτερων πολιτικών δυνάμεων στην προεδρική εκλογή είναι κέρδος πρωτίστως για το πολιτικό σύστημα. 

ΣΧΟΛΙΟ

Η δύναμη της δημοκρατίας

ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ

Ισως επειδή έχουμε συνηθίσει στη δυσθυμία, στη διχόνοια και στη δυσλειτουργία, όταν κάποια Ελληνίδα ή Ελληνας διακριθεί στο εξωτερικό, όταν οι πολιτικοί, ο κρατικός μηχανισμός ή οι θεσμοί λειτουργήσουν όπως θα έπρεπε, αποδεσμευόμαστε απότομα από την γκρίνια, πλημμυρίζουμε χαρά και αισιοδοξία. Διαβάστε όλα τα άρθρα της σημερινής έκδοσης