PlanetsΈντυπη συνδρομή E-paper

ΚΟΣΜΟΣ

Βία και διχασμός στις ΗΠΑ

Αστυνομικό τμήμα τυλίχθηκε στις φλόγες στη Μινεάπολη, καθώς συνεχίζονται οι πυρπολήσεις, οι βανδαλισμοί και οι λεηλασίες, ενδείξεις οργής για τον θάνατο άοπλου Αφροαμερικανού κάτω από το γόνατο λευκού αστυνομικού, ο οποίος αργά χθες συνελήφθη. Η φράση «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» εξελίσσεται σε κραυγή διαμαρτυρίας κατά της ρατσιστικής βίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι διαδηλώσεις επεκτείνονται και σε άλλες πολιτείες.

ΚΟΣΜΟΣ gkat_01_2905_page_1_image_0001

Εκρηξη οργής στη Μινεάπολη

A.P.

Εκρυθμη είναι η κατάσταση στη Μινεάπολη των ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του άοπλου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό. Καταστήματα λεηλατήθηκαν από οργισμένο πλήθος, ενώ αστυνομικοί έριξαν πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα για να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

400 εκατ. κοστίζει στον ΕΦΚΑ η πανδημία

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Βαρύ πλήγμα δέχθηκε ο ΕΦΚΑ από την πανδημία. Το έλλειμμα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης κάθε μήνα της κρίσης υπολογίζεται σε 400 εκατ. ευρώ και μέχρι να αποδώσει το κράτος το μέρος των εισφορών που του αναλογεί, υποχρεώνεται να δαπανά από την περιουσία του για να πληρώνει συντάξεις. Ωστόσο, ακόμη κι αν καταβάλει το Δημόσιο όσα του αναλογούν, εκτιμάται ότι φέτος θα κλείσει με έλλειμμα που θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.

REAL ESTATE

Κροίσοι αναζητούν εξοχικό στην Ελλάδα

ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ

Η επιτυχής αντιμετώπιση της πανδημίας έφερε την Ελλάδα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των πολυεκατομμυριούχων του πλανήτη που αναζητούν εξοχικό. Είναι ενδεικτικό πως, μέσα στην κορύφωση της πανδημίας, ένας Αυστραλός πλήρωσε 12 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει μια έπαυλη στην Κέρκυρα. Το τελευταίο 12μηνο έχουν γίνει κι άλλες τέτοιου μεγέθους συναλλαγές.

ΚΟΣΜΟΣ

Σε σκοτεινό μονοπάτι οι ΗΠΑ

ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Το πιο εκτεταμένο κύμα φυλετικών ταραχών από τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ γνωρίζουν οι ΗΠΑ. Οι διαδηλώσεις και οι εμπρησμοί, που ξεκίνησαν από τη Μινεάπολη, επεκτάθηκαν σε δεκάδες πόλεις. Η Εθνοφρουρά ανέλαβε δράση, ενώ το Πεντάγωνο έθεσε δυνάμεις του στρατού σε ετοιμότητα.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρυσή ευκαιρία για νέο παραγωγικό μοντέλο

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Μέσα στον ανθρώπινο πόνο και στην οικονομική καταστροφή του κορωνοϊού, γεννήθηκε για την Ελλάδα μια απρόσμενη χρυσή ευκαιρία να κάνει αυτό που δεν έκανε ούτε με τα φθηνά δάνεια της ΟΝΕ ούτε με τους εξαναγκασμούς της οικονομικής κρίσης: να αποκτήσει επιτέλους ένα βιώσιμο, ανταγωνιστικό παραγωγικό μοντέλο. Υψηλόβαθμα τεχνοκρατικά και επιχειρηματικά στελέχη που μίλησαν στην «Κ», αλλά και πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, συμφωνούν ότι τα 32 δισ. ευρώ πρέπει να αξιοποιηθούν σε αυτή την κατεύθυνση.

ΕΛΛΑΔΑ

Πρωτοπόρο το Πολυτεχνείο στη μάχη κατά του κορωνοϊού

ΤΑΣΟΥΛΑ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην κρίση του κορωνοϊού επέδειξε ταχύτατα αντανακλαστικά, συνένωσε όλες τις πρωτοβουλίες εντός του Ιδρύματος, αξιοποίησε τον ενθουσιασμό και την εθελοντική προσφορά φοιτητών, υποψήφιων διδακτόρων, καθηγητών και ερευνητών, προμηθευτών και φορέων, και παρήγαγε, ήδη από τις αρχές Απριλίου, υγειονομικό υλικό, ιδέες και τεχνολογικές εφαρμογές με στόχο την αναχαίτιση της διασποράς του ιού.

ΕΛΛΑΔΑ

Η πρόκληση για τις συγκοινωνίες

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΣΣΙΜΗ

Ακόμα αναζητούν τον τρόπο ελέγχου της εισόδου των επιβατών σε σταθμούς. Χωρίς ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τρένα θα μείνει η χώρα αύριο λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στην απεργία που εξήγγειλε η ΓΣΕΕ για την Πρωτομαγιά.

ΕΛΛΑΔΑ

Τα εκτεθειμένα στον κορωνοϊό επαγγέλματα

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Το υγειονομικό προσωπικό, οι οδηγοί ταξί, οι εργαζόμενοι σε πωλήσεις και καθαριότητα, καθώς και οι αστυνομικοί, βρίσκονται μεταξύ των επαγγελματιών που κινδυνεύουν περισσότερο από την έξαρση του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που πραγματοποίησε ομάδα ερευνητών της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, στην οποία συμμετέχει και ο Ελληνοαμερικανός επιστήμονας Στέφανος Κέιλς.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ψαλίδι» στην αποζημίωση για τη μείωση των ενοικίων

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Εντονες αντιδράσεις των ιδιοκτητών ακινήτων προκαλεί το «ψαλίδισμα» της αποζημίωσης στο 30% της συνολικής ζημίας που υπέστησαν από τη μείωση των ενοικίων κατά 40%. Σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης, θα μπορέσει να εκπέσει από φορολογικές υποχρεώσεις που καθίστανται απαιτητές από την 31η Ιουλίου 2020 και μετά το 30% της απώλειας εισοδήματος που είχαν λόγω του «κουρέματος» ενοικίων.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγουν τα σύνορα για 29 χώρες

ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Σε τουρίστες από 29 χώρες ανοίγει τα σύνορά της η Ελλάδα από τις 15 Ιουνίου. Στη λίστα των χωρών, που δημοσιεύθηκε χθες, από τις πέντε μεγάλες αγορές του ελληνικού τουρισμού περιλαμβάνεται μόνο η Γερμανία, ενώ έμειναν εκτός, όπως αναμενόταν, χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Εκπληξη αποτελεί η συμπερίληψη της Κίνας.

ΕΛΛΑΔΑ

Φυσικό «εμβόλιο» ο θηλασμός

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Το μητρικό γάλα είναι πολύτιμο για το βρέφος την εποχή της πανδημίας. «Οι μητέρες που επιθυμούν να θηλάσουν και είναι ύποπτες ή θετικές με COVID-19 επιτρέπεται να το κάνουν λαμβάνοντας επιπλέον προφυλάξεις».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το προκλητικό μήνυμα του τουρκικού ναυτικού μέσω Νavtex: Χαρούμενος όποιος είναι Τούρκος

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

Τη φράση του Κεμάλ Ατατούρκ, «πόσο χαρούμενος είναι αυτός που μπορεί να πει: είμαι Τούρκος», σχηματίζουν οι τέσσερις λέξεις που επέλεξε το τουρκικό ναυτικό για τους κωδικούς ονομασίας τεσσάρων περιοχών ναυτικών ασκήσεων από τα νότια της Ρόδου και τα νότια της Κρήτης μέχρι τον κόλπο της Σύρτης με τη NAVTEX 799/20. 

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Πόλεμος και ειρήνη

Κόντρα στην παράδοση του ελληνικού κράτους, η κυβέρνηση έχει δείξει ότι μπορεί να φέρει εις πέρας εγχειρήματα μεγάλης οργανωτικής δυσκολίας, χωρίς να κολλάει στη γραφειοκρατία.

ΣΧΟΛΙΟΔιαβάστε όλα τα άρθρα της σημερινής έκδοσης