PlanetsΈντυπη συνδρομή E-paper

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορώνες Αγκυρας για τους 8 στρατιωτικούς

Προσκολλημένη στη στρατηγική της έντασης παραμένει η Αγκυρα, καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας Μπ. Γιλντιρίμ και το τουρκικό ΥΠΕΞ εξαπέλυσαν σφοδρότατη επίθεση κατά της Αθήνας, με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ για τον έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που κρατούνται στην Ελλάδα.

ΕΛΛΑΔΑ g_first_a04--2

Σκηνές του 2015 με πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη

ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ

Στην πλατεία Αριστοτέλους είχαν στρατοπεδεύσει από προχθές πρόσφυγες που εισήλθαν στη χώρα μας περνώντας παράνομα από τον ποταμό Εβρο. Χθες το μεσημέρι, πούλμαν τους μετέφεραν στη δομή φιλοξενίας στα Διαβατά. Αντίθετα, στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη παρέμεναν έως αργά το απόγευμα οι Αφγανοί που έστησαν σκηνές από την αρχή της εβδομάδα.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το κρίσιμο δίμηνο με Τουρκία

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

Για έντονο δίμηνο μέχρι τις εκλογές της 24ης Ιουνίου στην Τουρκία ετοιμάζεται η Αθήνα, όπου προκρίνονται οι χαμηλοί τόνοι. Παράλληλα, οι ΗΠΑ και η Γαλλία, με βάση και τις πρόσφατες αποφάσεις για σημαντικές αμυντικές συμφωνίες, φαίνεται ότι προωθούν έναν αναβαθμισμένο ρόλο για την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο. 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σημεία - κλειδιά στις δηλώσεις

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Περισσότεροι από 6 εκατ. φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2017. Η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet άνοιξε την περασμένη Πέμπτη και θα κλείσει, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, στις 30 Ιουνίου. Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη δόση του φόρου θα καταβληθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως τις 30 Νοεμβρίου.

ΕΛΛΑΔΑ

Τα κρυφά παράθυρα προσλήψεων στο Δημόσιο

ΕΥΑ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ

Η ψηφοθηρική διεύρυνση του Δημοσίου και «παραφυάδων» του με έμψυχο δυναμικό συνεχίζεται, οι πιέσεις για προσλήψεις αυξάνονται και η κυβέρνηση προθυμοποιείται να ικανοποιήσει αιτήματα κυρίως σε εποχικό και έκτακτο προσωπικό· σύμφωνα με το ΑΣΕΠ, την τελευταία τετραετία ο αριθμός των εν λόγω υπαλλήλων αυξήθηκε κατά 21%.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαγραφή οφειλών για αμφισβητούμενες εισφορές

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Τη δυνατότητα διαγραφής οφειλών που είχαν βεβαιωθεί πριν από τη λειτουργία του ΕΦΚΑ εις βάρος παράλληλα ασφαλισμένων, λόγω «εύλογης αμφισβήτησης», εφόσον εγκριθεί από το Συμβούλιο Κοινωνικής Ασφάλισης, δίνει νομοθετική διάταξη που προωθεί το υπουργείο Εργασίας.

ΚΟΣΜΟΣ

Η τεχνολογία στην υπηρεσία της ιατρικής

ΙΩΑΝΝΑ ΦΩΤΙΑΔΗ

Ρομπότ συντροφιάς, θάλαμοι νοσοκομείων εξοπλισμένοι με συστήματα multimedia, οικιακές συσκευές ενδοεπικοινωνίας ασθενών και φροντιστών και εκατοντάδες ακόμη καινοτόμες εφαρμογές παρουσιάστηκαν στην έκθεση ιατρικής τεχνολογίας στο Βερολίνο, στο καθιερωμένο «ραντεβού» βιομηχανίας, ερευνητικών κέντρων, μάχιμων ιατρών και startups.

ΕΛΛΑΔΑ

Μιχ. Βασιλειάδης: Η Τουρκία βρίσκεται κοινωνικά όπου η Ελλάδα στον εμφύλιο

ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΤΕΡΖΗΣ

«Οικονομικά η Τουρκία είναι όπου η Ελλάδα το 2009, κοινωνικά βρίσκεται στην περίοδο 1946-1949, ενώ πολιτικά όσα συμβαίνουν θυμίζουν την περίοδο 1967-74», λέει στην «Κ» ο Μιχάλης Βασιλειάδης, υπεύθυνος της δεύτερης αρχαιότερης εφημερίδας της Τουρκίας, της «Απογευματινής».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι επαφές Καμμένου και τα σενάρια για Δεξιά «Ελιά»

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Τα σενάρια για τον σχηματισμό Δεξιάς «Ελιάς» ενόψει των προσεχών εκλογών τροφοδοτεί η επιλογή του υπουργού Αμυνας, Π. Καμμένου, να δεχθεί στο Πεντάγωνο τον πρόεδρο του κόμματος «Νέα Δεξιά» Φ. Κρανιδιώτη και την ανεξάρτητη βουλευτή Κατερίνα Παπακώστα, που προσφάτως ανακοίνωσε νέα πολιτική πρωτοβουλία. 

ΕΛΛΑΔΑ

Εκπαίδευση: Η κατάργηση αναβάλλεται

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

 Νέα αναβολή στις αλλαγές για τη δομή του λυκείου και στο σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Οι ανακοινώσεις μετατίθενται για μετά τον Σεπτέμβριο.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιμένει το ΔΝΤ για αφορολόγητο

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΩΚΟΥ

Υπέρ της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης στην Ελλάδα τάχθηκε χθες ο Πόουλ Τόμσεν, επιβεβαιώνοντας ότι το ΔΝΤ επιμένει στη μείωση του αφορολογήτου, αν και ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου άφησε ανοικτό το αν θα ζητήσει επίσπευση του μέτρου από 1/1/2019.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λείπουν επενδύσεις 110 δισ. ευρώ για επιστροφή σε δυναμική ανάπτυξη

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

Από την Ελλάδα απουσιάζουν επενδύσεις 22 δισ. ευρώ ετησίως ή 110 δισ. ευρώ στην πενταετία, για να μπει η οικονομία της σε τροχιά ανάπτυξης. Αυτό προκύπτει από μελέτη που παρουσιάστηκε χθες από την PwC και η οποία επιβεβαιώνει αντίστοιχη μελέτη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Χωρίς σχέδιο

Σύμφωνα με μια σοβαρή μελέτη, η Ελλάδα χρειάζεται πρόσθετες επενδύσεις 110 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία, προκειμένου να φτάσει σε ρυθμούς ανάπτυξης που είχε πριν από την κρίση. 

ΣΧΟΛΙΟ

Η «ασπίδα»

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Γ​​εννηθήκαμε, επιβιώσαμε και μεγαλώσαμε ως κράτος επειδή συνδυάσαμε την ελληνική ψυχή με την εξασφάλιση της υποστήριξης των μεγάλων και σημαντικών δυνάμεων σε κάθε κρίσιμο σταυροδρόμι. Θα το ξανακάνουμε, αν παίξουμε σωστά τα χαρτιά μας.Διαβάστε όλα τα άρθρα της σημερινής έκδοσης