PlanetsΈντυπη συνδρομή E-paper

ΚΟΣΜΟΣ g_first_a04--8

Αναβιώνουν οι εντάσεις στο Κόσοβο

REUTERS, A.P.

Η Βουλή του Κοσόβου ψήφισε χθες τη μετατροπή της δύναμης ασφαλείας Κοσόβου σε «επαγγελματικό και πολυεθνικό» στρατό 5.000 ανδρών, προξενώντας την έντονη αντίδραση του Βελιγραδίου και της Μόσχας. Οι ΗΠΑ καλωσόρισαν την απόφαση, ενώ ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έκανε λόγο για «κακή χρονική συγκυρία». 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Πετσίτης, ο Αρτεμίου και τα μυστικά της Κύπρου

TΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Μορφοποιείται το παζλ με κεντρικό πρόσωπο τον «κυβερνητικό φίλο» Μανώλη Πετσίτη, τις πολυσχιδείς δραστηριότητες και υπηρεσίες του χάρη στον «υψηλό βαθμό προσβασιμότητάς του» και την εκτίναξη των εισοδημάτων του.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Κων. Αγγελόπουλος εφ’ όλης της ύλης στην «Κ»

ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

«Ο άνθρωπος πρέπει να αντιστέκεται στην αδικία», σημειώνει χωρίς περιστροφές ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, που τις μέρες αυτές περιμένει την απόφαση της Δικαιοσύνης για το αίτημα δικαστικής συμπαράστασης που έχουν υποβάλει οι γιοι του. Ετοιμάζεται να χρηματοδοτήσει πάλι τη Χαλυβουργική για να καταβληθούν μισθοί και δώρο, αλλά δεν διστάζει να πει πως έπρεπε να είχε κλείσει προ καιρού.

ΕΛΛΑΔΑ

Πολιτικά παιχνίδια με τη νέα Νομική - Εντονες αντιδράσεις

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

Η λογική της μικροπολιτικής, πελατειακής διαχείρισης γύρω από τη λειτουργία των πανεπιστημίων στη χώρα μας αποτυπώνεται γλαφυρά στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας να λειτουργήσει τέταρτη Νομική Σχολή στην Πάτρα. Η απόφαση ικανοποιεί τους φορείς της αχαϊκής πρωτεύουσας. Προκαλεί, όμως, σφοδρές αντιδράσεις στη Νομική Κομοτηνής, με έκδηλη την ανησυχία ότι διδάσκοντες αλλά και φοιτητές θα επιδιώξουν να μετακινηθούν στη νέα σχολή.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακατάσχετο έως 4.000 ευρώ για συνεπείς οφειλέτες

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Την αύξηση του ακατάσχετου ποσού στους τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών σε έως 4.000 ευρώ, από 1.250 ευρώ σήμερα, προβλέπει σχέδιο της ΑΑΔΕ. Προϋπόθεση για την κλιμακωτή αύξηση του ακατάσχετου ορίου, οι οφειλέτες να είναι συνεπείς με τη ρύθμιση την οποία θα κάνουν.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρας τεστ για το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ η επόμενη χρονιά

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Καθοριστική χρονιά για το μέλλον του ΕΦΚΑ και την τύχη των συντάξεων εκτιμάται πως θα είναι το 2019, καθώς ο προϋπολογισμός του για το 2019 προβλέπει μεν πλεόνασμα της τάξης των 245 εκατ. ευρώ, το οποίο όμως είναι σημαντικά περιορισμένο σε σχέση με τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας του υπερφορέα κύριας ασφάλισης όλων των πολιτών.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στρατηγική ανοιγμάτων από Μητσοτάκη

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ

Ο κ. Μητσοτάκης εστίασε στον προγραμματικό του λόγο και πραγματοποίησε ανοίγματα στο Κέντρο, αλλά και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας πως στόχος του είναι «η οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της μεσαίας τάξης στη χώρα μας». 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το πακέτο παροχών «πάγωσε» τις πληρωμές

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Σε πρωτοφανή επίπεδα έφτασε τον Οκτώβριο το πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς η κυβέρνηση έχει «παγώσει» όλες τις πληρωμές για επενδύσεις και τις επιστροφές φόρου, ώστε να έχει ρευστότητα για να χρηματοδοτήσει τις παροχές. Το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε σε 7,6 δισ. ευρώ στο 11μηνο, υπερδιπλάσιο του στόχου.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η γραφειοκρατία απειλεί τη μικροζυθοποιία

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Η γραφειοκρατία, και στη συγκεκριμένη περίπτωση το Γενικό Χημείο του Κράτους, απειλεί να εξοντώσει πολλές μικροζυθοποιίες που άνθησαν κατά την περίοδο της κρίσης. Σε σχέδιο υπουργικής απόφασης, ορίζεται πως το ζυθοβραστήριο θα πρέπει να έχει χωρητικότητα 1.000 λίτρων. Αυτή και μόνον η διάταξη θα «κλείσει» τους μισούς υφιστάμενους μικροζυθοποιούς.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αέριο από τις ΗΠΑ στη Ρεβυθούσα

ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

Οι πρώτες ποσότητες αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου θα φθάσουν στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας στις 29 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη για την εγχώρια αγορά, καθώς διευρύνονται οι πηγές προμήθειας αερίου. 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέδριο της Ν.Δ. με εκλογικά μηνύματα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ

Με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη και σύνθημα το «Ελλάδα, μπορούμε» αρχίζει απόψε το 12ο τακτικό και εκλογικό συνέδριο της Ν.Δ., που θα σημάνει την επίσημη έναρξη του προεκλογικού της αγώνα. Παρουσία πρώην πρωθυπουργών και προέδρων του κόμματος, η Ν.Δ. επιδιώκει να εκπέμψει μήνυμα ενότητας και ετοιμότητας να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Πρόκληση

Μία από τις δυσκολότερες προκλήσεις της επόμενης κυβέρνησης θα είναι να ενώσει πάλι τον ελληνικό λαό. Αυτή η κυβέρνηση χρησιμοποίησε τον διχασμό για να κερδίσει την εξουσία και κατόπιν τον έκανε εργαλείο για να τη διατηρήσει.

ΣΧΟΛΙΟΔιαβάστε όλα τα άρθρα της σημερινής έκδοσης