PlanetsΈντυπη συνδρομή E-paper

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μιλάει για Οκτώβριο, ετοιμάζεται για Μάιο

Μια απόφαση υψηλού ρίσκου και από τις πλέον κρίσιμες της τετραετούς θητείας του καλείται να λάβει το αμέσως επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας: Εάν θα προχωρήσει σε τετραπλές εκλογές τον Μάιο, ή εάν, όπως δημόσια διακηρύσσει εσχάτως, θα εξαντλήσει την τετραετία, με τις εθνικές εκλογές να διεξάγονται τον Οκτώβριο.

ΕΛΛΑΔΑ gkka_04_17032019_cmyk_page_1_image_0001

Ενα θησαυροφυλάκιο γνώσης και Ιστορίας

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

Επιτεύχθηκε. Ενα θησαυροφυλάκιο γνώσης και Ιστορίας που τα κλειδιά του θα κρατούν φοιτητές αλλά και το φιλέρευνο κοινό, η Νέα Βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, εγκαινιάζεται προσφέροντας σε τριώροφο οικοδόμημα –με συνολικό εμβαδόν 7.500 τ.μ.– απάγκιο μάθησης, μελέτης, αναγνωστικού ησυχασμού.

ΕΛΛΑΔΑ

Θάνος Δημόπουλος: Το Πανεπιστήμιο σήμερα: λειτουργία και προκλήσεις

ΘΑΝΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ*

Τα τελευταία χρόνια, τα μέλη του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού (ΔΕΠ) των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (ΑΕΙ) της χώρας έχουν μειωθεί, με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) να χάνει το 25% του δυναμικού του.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σιμεόν Τζάνκοφ στην «K»: Χωρίς ευελιξία, η ελληνική οικονομία θα μείνει καθηλωμένη

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ

Γνωρίζει καλά τόσο τη θεωρητική όσο και την πρακτική πλευρά της οικονομικής πολιτικής. Ο 48χρονος Βούλγαρος οικονομολόγος Σιμεόν Τζάνκοφ υπηρέτησε για σχεδόν τέσσερα χρόνια (2009-2013) ως υπουργός Οικονομικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός στην κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ, εξαλείφοντας το δημοσιονομικό έλλειμμα, μειώνοντας φόρους, αλλά και τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων. 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Κ. Αλιβιζάτος: Αναθεώρηση: ξαφνική ωρίμανση ή τακτικός ελιγμός;

ΝΙΚΟΣ Κ. ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ*

Διαψεύδοντας όσους είχαν σπεύσει να προεξοφλήσουν την υπαναχώρησή του στο ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τελικά υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 32 του Συντάγματος.

ΕΛΛΑΔΑ

Οι Ελληνίδες που διευθύνουν την Κομισιόν

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

Δύο Ελληνίδες και μία Κύπρια οι οποίες βρίσκονται στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μιλούν στην «Κ» για τη διαδρομή τους. Λαμπρές σπουδές, στοχοπροσήλωση, σκληρή δουλειά, μάχες κατά στερεοτύπων, αλλά και προσωπικές θυσίες. Στις φωτογραφίες, από αριστερά: Η κ. Βιβή Μίχου, η κ. Ειρήνη Σούκα και η κ. Θέμις Χριστοφίδου.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα δικαστήρια οι συνταξιούχοι και για την προσωπική διαφορά

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Μια νέα «βιομηχανία» αιτήσεων και δικαστικών προσφυγών, από εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, προκαλεί η καθυστέρηση του υπουργείου Εργασίας στην έκδοση των προβλεπόμενων ενημερωτικών σημειωμάτων, στα οποία θα αποτυπώνεται ποιο είναι το νέο, μετά τον επανυπολογισμό, ποσό σύνταξης που λαμβάνουν από 1ης Ιανουαρίου 2019, ποια είναι η προσωπική τους διαφορά και πώς προκύπτει το ποσό που καταβάλλεται. 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρία εκατ. οφειλέτες εκτός ρύθμισης

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Σε μια τεράστια δεξαμενή ψήφων στοχεύει η κυβέρνηση προωθώντας τη ρύθμιση οφειλών στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία σε 120 δόσεις. Από τα 4 εκατ. οφειλετών, μόνο το 1 εκατ. έχει ρυθμίσει τα χρέη του. Επιπλέον, 300.000 έχασαν τη ρύθμιση των 100 δόσεων που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση το 2015. Η αδυναμία αυτή των φορολογουμένων αναγκάζει την κυβέρνηση να ζητήσει από τους πιστωτές της χώρας νέα ρύθμιση, στην οποία θα μπορέσουν να ενταχθούν όσοι πραγματικά μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους. 

ΕΛΛΑΔΑ

Ο πόλεμος των οινοποιών για τη Μακεδονία

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ

Οίνος ευφραίνει καρδίαν, αλλά όταν στην ετικέτα αναγράφεται «Wines of Macedonia»... σκέτο, με παραγωγούς τους βόρειους γείτονές μας, τότε έχουμε διπλωματικό επεισόδιο και μπαράζ διαμαρτυριών Ελλήνων επιχειρηματιών. Επονται τσουγκρίσματα στην κορυφαία έκθεση οίνου στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας.

ΚΟΣΜΟΣ

Οι απειλές, οι πιέσεις και τα παράδοξα του Brexit

ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Υπό την απειλή μιας μακρόχρονης παράτασης, που θα μπορούσε να ματαιώσει, τελικά, το Brexit, η Τερέζα Μέι θα επιδιώξει το ερχόμενο διήμερο να ασκήσει πίεση στους βουλευτές της και να περάσει τη συμφωνία εξόδου, που έχει καταψηφιστεί δύο φορές από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Δύο Ελληνίδες και ένας Ελληνας που ζουν και εργάζονται στην Αγγλία περιγράφουν την ατμόσφαιρα αβεβαιότητας στην καθημερινότητα των πολιτών.

ΚΟΣΜΟΣ

Τρόμος στην πιο ασφαλή γωνιά του πλανήτη

ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Σοκ σε μια χώρα που θεωρείται από τις πλέον ασφαλείς στον κόσμο προκάλεσε η ρατσιστική επίθεση της Παρασκευής στo Κράισττσερτς της Νέας Ζηλανδίας από ακροδεξιό Αυστραλό, ο οποίος σκόρπισε τον θάνατο σε δύο τζαμιά.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώστας Σημίτης: Ευρωεκλογές: Eχουν έννοια;

ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ*

Στις 26 Μαΐου ψηφίζουμε για την εκλογή των εκπροσώπων μας στο Ευρωκοινοβούλιο. Oλοι το γνωρίζουν αλλά ελάχιστοι ενδιαφέρονται. Η προσοχή όλων είναι στραμμένη προς τις εθνικές εκλογές. Κυριαρχεί το ερώτημα πότε θα γίνουν, ποιο κόμμα θα τις κερδίσει, τι θα σημαίνει αυτό για τη χώρα.

ΕΛΛΑΔΑ

Χωρίς «γραφεία παραπόνων» τα στρατόπεδα

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

Χωρίς τη διάταξη για λειτουργία «γραφείων παραπόνων» στο εσωτερικό των στρατοπέδων θα προωθηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις Ενοπλες Δυνάμεις, έπειτα από σχετική απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. 

ΕΛΛΑΔΑ

Δημόσια Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος στη Θεσσαλονίκη

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Στη λειτουργία Τράπεζας Μητρικού Γάλακτος στην οποία υγιείς θηλάζουσες μητέρες μπορούν να «καταθέτουν» το περίσσευμα γάλακτός τους για τις ανάγκες σίτισης πρόωρων ή άρρωστων νεογνών, προχωρεί το επόμενο διάστημα το νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης. 

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Δύο νάρκες

Ηταν ένας μοχλός αποσταθεροποίησης. Μια θεσμική κακοτεχνία που επέτρεπε τη μετατροπή μιας κατ’ εξοχήν συναινετικής διαδικασίας σε όπλο για την πρόωρη διάλυση της Βουλής. Tην πληρώσαμε ακριβά με τις πρόωρες εκλογές του 2009 και του 2015.

ΣΧΟΛΙΟ

Ραντεβού το 2030

ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΟΥΝΑΚΗ

Δήλωσε κάτοικος Νέας Υόρκης, υπογράμμισε ότι ήρθε απευθείας από το αεροδρόμιο στην εκδήλωση γιατί τον ενδιέφερε το θέμα, η φωνή του είχε την αγωνία του ανθρώπου που πρέπει οπωσδήποτε να «μιλήσει». Διαβάστε όλα τα άρθρα της σημερινής έκδοσης