PlanetsΈντυπη συνδρομή E-paper

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταϊνμάγερ: Είναι αδιαμφισβήτητη η ισχύς της Συνθήκης της Λωζάννης

Αποκλειστική συνέντευξή του Γερμανού ΥΠΕΞ στην «Κ». Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ διασκεδάζει τις ανησυχίες για ενδεχόμενη κατάρρευση της συμφωνίας E.E.-Τουρκίας για το προσφυγικό, θυμίζοντας ότι «επανειλημμένως έχουμε αποδείξει ότι δεν εγκαταλείπουμε την Ελλάδα στην τύχη της».
 

ΚΟΣΜΟΣ

Κρίσιμη αναμέτρηση στην Ιταλία

REUTERS

Με δεδομένο ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έχει δεσμευθεί ότι θα παραιτηθεί σε περίπτωση επικράτησης του «Οχι», το αυριανό αποτέλεσμα αναμένεται με αγωνία τόσο στις Βρυξέλλες όσο και από τις αγορές.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα 2 από τα 3 ευρώ των κερδών σε φόρους

ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ

Η υψηλή φορολογία εξανεμίζει τα κέρδη των επιχειρήσεων, ακυρώνει επενδυτικά σχέδια και υπονομεύει τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας. Σύμφωνα με έρευνα της Grant Thornton, το 2015 οι επιχειρήσεις είχαν κέρδη 2,9 δισ. ευρώ και πλήρωσαν φόρους 2 δισ. ευρώ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασφαλιστικό τριών πυλώνων

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Ενα μεικτό ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων με διανεμητικά και κεφαλαιοποιητικά στοιχεία και χαμηλές υποχρεωτικές εισφορές προτείνουν οι καθηγητές Μ. Νεκτάριος και Πλ. Τήνιος. Ολοι σχεδόν οι συμμετέχοντες σε ημερίδα της Ενωσης Αναλογιστών συμφώνησαν ότι το ασφαλιστικό παραμένει μη βιώσιμο και η νέα περικοπή συντάξεων είναι αναπόφευκτη.

ΚΟΣΜΟΣ

Ανοικτός ο δρόμος για τον Βαλς

REUTERS, A.P., AFP

 

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς ζυγίζει το πολιτικό κλίμα προκειμένου να επιλέξει τη στιγμή που θα ανακοινώσει τις προεδρικές φιλοδοξίες του.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διμερή πριν την πολυμερή θέλει η Αθήνα

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

Σταθερή στη θέση της, υπέρ της πραγματοποίησης διμερούς συνάντησης Ελλάδας - Τουρκίας για τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων πριν από την πολυμερή διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου για το Κυπριακό, παραμένει η Αθήνα. 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ΔΕΣΦΑ, νέο «αγκάθι» στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ενδιαφέρον για τον ΔΕΣΦΑ έχει εκδηλώσει η Transgaz, διαχειριστής του συστήματος φυσικού αερίου της Ρουμανίας. Επίσης, παραμένει το ενδιαφέρον της βελγικής Fluxys.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διπλό «ψαλίδι» αναδρομικά σε συντάξεις

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Διπλό «ψαλίδι» και μάλιστα αναδρομικά στο εισόδημα 70.000 συνταξιούχων εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας. Κατ’ εφαρμογήν του νόμου Κατρούγκαλου, ορίζεται νέο ανώτατο όριο 2.000 ευρώ μεικτά για κάθε ατομική σύνταξη και 3.000 για το συνολικό εισόδημα από συντάξεις. 

ΕΛΛΑΔΑ

25 θωρακισμένα τζιπ της EULEX δωρεά στην Ελληνική Αστυνομία

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

«Μετάθεση» από τα κεντρικά Βαλκάνια στην Ελλάδα πήραν 25 θωρακισμένα τζιπ της ευρωπαϊκής δύναμης EULEX στο Κόσοβο. Παραχωρήθηκαν με τη μορφή δωρεάς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα πρώτα δέκα από αυτά θα διατεθούν στις Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) της Δυτικής Αττικής.

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Σημαντική παρέμβαση

Οι Ευρωπαίοι εταίροι αντελήφθησαν, επιτέλους, πόσο επικίνδυνες είναι οι ρητορικές εξάρσεις αλλά και οι αναθεωρητικές βλέψεις της Τουρκίας. 

ΣΧΟΛΙΟΔιαβάστε όλα τα άρθρα της σημερινής έκδοσης